Elintapasairaudetkin kuormittavat terveydenhoitoa, silti koronarokottamattomat on otettu silmätikuksi - Lukijalta - Aamulehti

Elintapasairaudetkin kuormittavat terveydenhoitoa, silti koronarokottamattomat on otettu silmätikuksi

9.11. 5:30

Kahtiajako rokotettujen ja rokottamattomien välillä syvenee ja yhteiskunnassa yleinen tahtotila tuntuu olevan rokottamattomien oikeuksien kaventaminen. Ottamatta kantaa rokottamisen tai rokottamatta jättäytymisen puolesta olen äärimmäisen huolissani niistä äänenpainoista ja siitä narratiivista, joka julkiseen keskusteluun on kyseenalaistamatta hyväksytty, kun puhutaan rokottamattomista ihmisistä.

En ole koskaan nähnyt mediassa rienausta, kuinka ylipainoiset tukkivat ohitusleikkausjonot tai tupakoivat keuhko-osastot puhumattakaan päihteiden vaikutuksen alaisena sattuneiden tapaturmien merkityksestä akuuttihoidon ruuhkautumiseen.

Uskallan väittää, että elintapasairaudet kuormittavat terveydenhuoltoamme ja myös sairaaloitamme enemmän kuin kenties mikään muu tässä yhteiskunnassa, silti nimenomaan koronaa vastaan rokottamattomat on nyt otettu maalitauluksi ja ensimmäiset ja seuraavatkin kivet on heitetty.

Kuka saa määritellä, kenellä on suurempi oikeus siihen tehohoitopaikkaan, jonka rokottamaton nyt niin itsekkäästi ja kanssaihmisistään piittaamatta vie?

En jaksa käsittää, että sivistyneessä oikeusvaltiossa yhden ihmisryhmän syyllistäminen poliitikkoja ja johtajia myöten on näin varauksetta tullut maan tavaksi, kun samaan aikaan kenelläkään ei kävisi mielessäkään (eikä pitäisikään käydä) julkisesti haukkua monia muita sairaalaan omien valintojensa vuoksi joutuneita.

Jutta Kyösti

Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut