Lukijalta: Monet taloyhtiöt maksavat isännöinnistä liikaa palveluistaan - Lukijalta - Aamulehti

Monet taloyhtiöt maksavat liikaa palveluistaan

Tamperelaiset taloyhtiöt ovat kiihdyttäneet tahtia, jolla isännöitsijätoimistoja kilpailutetaan ja monissa tapauksissa myös vaihdetaan.

8.11. 6:30

Vuoden alussa paljastunut isännöintialan kartelliepäily ja tuoreet Ylen MOT:ssa esiin nousseet väärinkäytökset ovat tahranneet isännöintialan mainetta monilta osin. Huono palvelu ja ylisuuret kustannukset ovat vaivanneet alaa vuosia epärehellisten, ”maan tapaan” tottuneiden toimijoiden jarrutettua alan uusiutumista. Viime kädessä lasku on jäänyt taloyhtiöiden osakkeenomistajien, eli tavallisten suomalaisten, kuitattavaksi.

Pääkaupunkiseudulla taloyhtiöt ovat saavuttaneet jopa kymmenien tuhansien eurojen vuosittaisia säästöjä, kun niiden palvelusopimukset on kilpailutettu asianmukaisesti. Parhaimmillaan yksittäisen taloyhtiön säästöt nousevat seuraavan 20 vuoden aikana jopa 200 000 – 400 000 euroon.

Monet yhtiöt maksavat myös Tampereella monista palveluistaan aivan liikaa. Tämä käy ilmi data-analyytikkomme laatimasta tuhansien yhtiöiden kustannusvertailusta. Näitä asukkaiden lompakkoa verottavia kuluja ei löydetä ilman datan systemaattista hyödyntämistä ja osaavaa kilpailutusta. Kustannussäästöjen toteuttamiseksi isännöitsijän tulee ajaa aidosti taloyhtiön etua.

Lue lisää: Mistä tietää, maksaako oma taloyhtiö liikaa isännöinnistä? Jokaisen taloyhtiön pitää olla tarkkana näissä asioissa joka vuosi

Ylisuurten kulujen lisäksi pirkanmaalaisten taloyhtiöiden hallituksia ja asukkaita turhauttaa erityisesti kaksi asiaa: isännöitsijää ei saada kiinni, eivätkä asiat tapahdu niin kuin on sovittu.

Myös usein vaihtuvat isännöitsijät haittaavat arjen sujumista ja lisäävät taloyhtiön kustannuksia.

Tamperelaiset taloyhtiöt ovatkin selvästi kiihdyttäneet tahtia, jolla isännöitsijätoimistoja kilpailutetaan ja monissa tapauksissa myös vaihdetaan.

Siinä missä hintakartellisyytökset ovat olleet isännöintialalle kova kolaus, ovat ne olleet myös siunaus niin alalle kuin ennen kaikkea taloyhtiöille. Aiheen saama huomio on luonut uudenlaista hinta- ja palvelutietoisuutta taloyhtiöiden piirissä, mikä pakottaa isännöintialan muutokseen.

Vastedes isännöitsijöiden vastuullisuus ja tilivelvollisuus taloyhtiöitä kohtaan punnitaan uudella tavalla, ja tässä kilpailutilanteessa vaaka kallistuu niiden toimijoiden puolelle, jotka laittavat aidosti taloyhtiöiden edun etusijalle.

Jussi Laukkanen

perustaja, Emännöintitoimisto Aamu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut