Lukijalta: Televisiokamerat pois valtuuston istuntosalista - Lukijalta - Aamulehti

Televisiokamerat pois istuntosaleista – kamerat tekevät keskustelusta pelkkää äänten kalastelua

4.11. 6:30

Tampereen kunnallispolitiikka on tuottanut vuosien varrella useita viihdyttäviä ja – näkökulmasta riippuen – myötähäpeää herättäviä hetkiä, kuten esimerkiksi kaupunginvaltuuston silloisen puheenjohtajan Sanna Marinin (sd.) oikeutettu väsyneisyys Tampereen raitiovaunukeskustelussa väärinkäytettyihin puheenvuoroihin. 25.10. Veikko Vallinin (ps.) puhe sekä sen synnyttämät vastareaktiot saivat minut kuitenkin jälleen kerran kyseenalaistamaan demokratian toimivuutta, sillä näky oli kuin yläasteen yhteiskuntaopin tunnilta.

Lue lisää: Tampereen valtuustossa käytiin yli tunti loukkaavaksi koettua keskustelua – Puheenjohtaja Ilmari Nurminen kertoo, miksei keskeyttänyt puhetta: ”Minulla oli siinä kolme lakimiestä ympärillä”

Keskustelun ei kuitenkaan pitäisi olla näin hankalaa, ja sekä edustajien työskentelyn että kansalaisten mielenterveyden kannalta olisi hyvä, jos televisiokamerat jätettäisiin istuntosalien ulkopuolelle. Esimerkkejä istuntojen televisioinnista löytyy kaikkialta, esimerkiksi Ukrainasta – jossa edustajat käyvät keskustelua usein sanojen sijaan nyrkeillä – tai Iso-Britannian alakamarissa ja Yhdysvaltojen senaatissa, joissa keskustelu on jo niin ala-arvoista vastapuolelle naljailua ja omien äänestäjien mielistelyä, että varsinaiselle päätöksenteolle harvemmin jää aikaa.

Kansanedustajien tulisi ensisijaisesti edustaa heidät tehtäväänsä valitsemiaan kansalaisia ja olla toinen toistensa kanssa yhteistä hyvää varten työtä tekeviä kollegoita. Kameroiden jatkuva läsnäolo kuitenkin vääristää keskustelua siten, ettei puheenvuoroja käytetä enää kollegoiden kanssa keskustelemiseen tai varsinaiseen argumentointiin, vaan yllämainittuun äänien kalastelemiseen.

Kun jokainen puheenvuoro päätyy eetteriin, päätyvät niin provosoijat kuin provosoidutkin pattitilanteeseen, jossa pätee vanha sananlasku ja totuus, että ei ole huonoa julkisuutta.

Lopputuloksena on irvokas näytös, jossa voittajia ovat lukijakuntansa veret kiehumaan saavat puoluelehdet ja häviäjiä työkkärin luukulle päätyvät, jotka eivät enää kykene kilpailemaan maailmassa, joka on parodia omasta itsestään.

Valtteri Vuorio

Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut