Lukijalta: Leena Kostiainen: Yksityisen ja julkisen on yhdistettävä voimavaransa tulevalla hyvinvointialueella - Lukijalta - Aamulehti

Yksityisen ja julkisen on yhdistettävä voimavaransa tulevalla hyvinvointialueella

Tammikuussa valittavan hyvinvointialueen valtuuston ensimmäisiä päätettäväksi tulevia asioita on palvelustrategia, kuinka paljon hyvinvointialue tuottaa palveluja omana tuotantona ja mitä palveluja se ostaa yksityisiltä toimijoilta.

2.11. 6:30

Työvoimapula on terveydenhuoltoalallakin kasvava ongelma. Vuoteen 2030 mennessä erikoislääkäreistä eläköityy 50 prosenttia ja Suomessa on pula 65 000 hoitajasta. Opiskelijamäärien kasvattaminenkaan ei tuo tilanteeseen nopeita ratkaisuja.

Vaarana on, että julkiset palvelut rapautuvat, sillä työntekijäpula näyttää iskevän erityisesti julkisiin palveluihin. Tämä on huolestuttava kehityskulku ja pahimmillaan johtaa vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltojärjestelmään, mikä entisestään heikentäisi julkisia palveluja.

Tammikuussa valittavan hyvinvointialueen valtuuston ensimmäisiä päätettäväksi tulevia asioita on palvelustrategia, missä määritellään kuinka paljon hyvinvointialue tuottaa palveluja omana tuotantona ja mitä palveluja se ostaa yksityisiltä toimijoilta.

Nykymallissa yksityisillä palveluntuottajilla on merkittävä rooli sote-palvelujen tuottamisessa. Tampereella on kokonaisia kaupunginosia, joiden perusterveydenhuollon palvelut tuottaa yksityinen toimija.

Lastensuojelun sijaishuollon palveluista ison osan tuottaa yksityiset toimijat.

Vanhusten asumispalveluita kunnat ostavat paljon järjestöiltä ja muilta yksityisiltä palveluntuottajilta. Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa käytetään palveluseteleitä ruuhkien helpottamiseen, esimerkiksi kaihileikkaukseen potilas voi saada palvelusetelin yksityiselle. Toimivia yhteistyömalleja on paljon ja niitä pitää jatkaa ja kehittää edelleen.

Parhaimmillaan julkisen ja yksityisen yhteistyö kannustaa molempia kehittämään omaa toimintaansa. Julkinen sektori voisi laajemminkin ottaa oppia yksityisten yritysten ja järjestöjen toimintatavoista. Matala organisaatio ja työntekijöiden mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä mainitaan usein syiksi, miksi yksityinen on ketterämpi ja tehokkaampi. Mikään ei estä julkista sektoriakin kehittämään organisaatiotaan ja toimintaansa tähän suuntaan.

Leena Kostiainen

aluevaaliehdokas (kok.), Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut