Lukijalta: Pätkätyöläinen kertoo: Seitsemältä tulee viesti, pääsetkö töihin - Lukijalta - Aamulehti

Vakituisempaa työtä toivova pätkätyöläinen kertoo elämästään: seitsemältä aamulla tulee viesti, pääsetkö töihin

Työelämä tuntuu olevan teflonia ja hylkivän sinne pyrkijää, kirjoittaa keikkaa ja pätkää sote- ja varhaiskasvatusalalla tekevä koulutettu työntekijä.

1.11. 6:30

Pääkirjoituksessa kysyttiin (AL 27.10.), mistä löytyisi työpaikkoihin tekijöitä. Kerron oman kokemukseni siitä, kuinka olen yrittänyt päästä mukaan.

Lue lisää: Mistä löytyisi työpaikkoihin tekijöitä?

Sote- ja varhaiskasvatusalalla on tarjolla pelkkää keikkaa, pätkää ja silppua. Seitsemältä aamulla tulee viesti, pääsetkö töihin. Raijaat uniset lapset pikavauhtia päiväkotiin ja säntäät kahdeksaksi töihin toiselle puolelle kaupunkia.

Et tiedä työkavereidesi nimiä, hyvä jos asiakkaidenkaan. Ei se mitään, ei kukaan muista sinunkaan nimeäsi. Olet vain sijainen. Kukaan ei muista päästää sinua vuorostasi tauolle, koska kukaan ei muista sinua. Huomenna uusiksi, ehkä.

Rustaat työkkärin lappuja, odotat. Puhelu voi tulla juuri silloin kun istut vesassa, ja keikka meni jo jollekin muulle. Joskus voi tulla kaksi peräkkäistä keikkaa samalle päivälle, eikä niistä uskalla kieltäytyä, kun ei tiedä milloin seuraavan kerran saa töitä. Lapset ovat jo nukkumassa kun palaat kotiin.

Lue lisää: Tampereen päiväkodeissa huutava sijaispula: jopa eläkeläisiä houkutellaan apuun – Näin kaupunki uudistaa rekrytointia

Lue lisää: Hotelli palkkaa 100 Tampereella, it-firmalla jatkuva haku päällä – Neljä pirkanmaalaista yritystä kertoo, miten etsii työntekijöitä: ”Tarve täytetään millä tahansa keinoilla”

Sitten saat työhaastattelukutsun pidempään sijaisuuteen. Toivo herää: se toisi mahdollisuuden ennakoida elämää, kuten suunnitella lasten hoitoajat, aloittaa oma harrastus. Olisi mahdollista arvioida, paljonko rahaa tulee tilille kuun lopussa.

Hankit tietoa työnantajasta, harjoittelet vastauksia mahdollisiin kysymyksiin, käyt kampaajalla. Hankit illaksi lastenhoitajan ja matkustat useita kymmeniä kilometrejä saadaksesi paikan päällä tietää, että tehtävään on valittu jo joku talon sisältä, mutta jotta hakuprosessi etenisi määräysten mukaan, on pidettävä tällainen näennäishaastattelu. Vaikka ei olisikaan, olisit kuitenkin liian kokematon, liian koulutettu, liian vähän koulutettu, liian vanha, liian nuori, liian läski.

Olen alle 40-vuotias, minulla on kaksi alan tutkintoa ja kokemustakin löytyy jonkin verran. Silti työelämä tuntuu olevan teflonia ja hylkivän sinne pyrkijää. Mistä löytyisi tekijälle työpaikka?

Tulen, kun laitetaan puitteet kuntoon

Kirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti nimimerkillä kirjoittajan yksityisyyden suojaamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut