Lukijalta: Kehorauha on jokaisen oikeus – myönteisyys on yhteydessä hyvinvointitekoihin - Lukijalta - Aamulehti

Kehorauha on jokaisen oikeus – myönteisyys on yhteydessä hyvinvointitekoihin

30.10. 6:30

“Pitää polttaa nämä pullan kalorit illalla lenkillä!” “Oletpa vähän päässyt pyöristymään!” “Olet laihtunut, näytät hyvältä!” “Otahan kakkua, sinulla on siihen varaa!”

Tällaiset kommentit ovat varmasti kaikille tuttuja. Ruoan ja kehojen kommentointi on meille arkipäivää – soimaamme muutoksia omissa kehoissamme, kommentoimme työpaikan kahvihuoneen pullatarjoilun energiasisältöjä ja kehumme läheisiämme pudotetusta painosta. Huomautuksilla tarkoitetaan usein hyvää tai ne mielletään harmittomiksi. Todellisuudessa kehoihin, painoon ja ruokaan kohdistuvat lohkaisut voivat olla vahingollisia.

Kun kehumme laihtumisesta, soimaamme lihavia kehoja tai paheksumme herkuttelua, tulemme samalla kertoneeksi, mikä on “hyvää” ja “oikein”. Kritisoidessamme omaa ulkonäköämme viestimme ympäristöömme, että emme kelpaa. Lähetämme viestin, että vain nykyisten kauneusihanteiden mukaiset, hoikat ja vammattomat kehot saavat näkyä.

Kehorauha tarkoittaa jokaisen oikeutta olla oma itsensä omassa kehossaan, valitsemallaan tavalla. Ympärillä olevien ihmisten tulisi kunnioittaa tätä oikeutta.

Kehorauha edistää kehonkuvan myönteisyyttä, joka on tutkitusti yhteydessä hyvinvointitekoihin. Huolehtisitko itse mieluummin kehosta, josta välität, kuin kehosta, jota vihaat?

Moni tuntuu ajattelevan, että kehorauha on puolustuspuheenvuoro “kansalliselle ylipaino-ongelmalle” ja sillä oikeutetaan epäterveellisyyttä. Terveyttä ei kuitenkaan voi päätellä painosta eikä erilaisten kehojen tai syömisten arvostelu paranna kansanterveyttä, vaan lisää kehonkuvan ongelmia. Unohdamme, että kansanterveys ja oikeus olla oma itsensä ovat kaksi eri asiaa eikä niitä tulisi sekoittaa.

Kehorauha on ihmisoikeuskysymys: siinä on kyse ihmisen oikeudesta tasa-arvoon, itsensä hyväksymisestä ja lempeästä suhtautumisesta erilaisiin kehoihin.

Kehorauhan edistämisen voi aloittaa omasta ympäristöstään: tuottamalla itse positiivista kehopuhetta ja hylkäämällä ahtaat kehomuotit.

Kirsti Sippel

koordinaattori, Syömishäiriöliitto, Tampereen SYLI-keskus

Anni Rekilä

koordinaattori, Syömishäiriöliitto, Pohjois-Suomen SYLI-keskus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut