Lukijalta: Hyvinvointialueet ovat puolueita varten - Lukijalta - Aamulehti

Hyvinvointialueet ovat puolueita varten – julkisoikeuden opiskelija kysyy, miksi puhutaan uudistuksesta

28.10. 5:30

Aluevaaleissa 23.1.2022 valitaan maakunnissa aluevaltuusto päättämään alueen sosiaali- ja terveydenhuollosta. Jokainen maakunnan asukas saa äänestää, mutta kenellä on valta äänestyksen jälkeen?

Hyvinvointialueiden hallintorakenne on termejä myöten sama kuin kunnissa ja kaupungeissa (laki hyvinvointialueesta 611/2021). Miksi sitten puhutaan uudistuksesta?

Alueiden valtapuolueet ja isot kunnat saavat enemmistövallan kuhunkin valtuustoon, elleivät tavalliset ihmiset, sote-työntekijät ja muut ryhmät todella herää.

Valtapuolueina sekä Pirkanmaalla että Kanta-Hämeessä ovat sdp, kokoomus ja perussuomalaiset. Kunkin alueen hallitukseen nimitettäneen vain valtuutettuja, Laki ei kuitenkaan estäisi valitsemasta myös asukkaiden tai työntekijöiden edustajia. Lautakuntiin nimitettäneen poliittisia kavereita kuten kunnissakin.

Tässä olisi ollut mahdollisuus tehdä todellista demokratiaa edistävä uudistus, ehkä on vieläkin hiukan. Tosin puolueet sopivat nyt maakunnissa vain ylimääräisistä puoluetukirahoista niiden eduskunnan tukien lisäksi.

Miksi ei tehdä sen sijaan sopimuksia siitä, että tuleviin hallintoelimiin otettaisiin hiukan muitakin kuin "kokeneita, ansioituneita" poliitikkoja?

Aluevaltuustolla ja varsinkin tammikuussa 2022 valittavalla ensimmäisellä on paljon valtaa, joten nyt olisi vaikuttamisen aika.

Rafael Hellsten

julkisoikeuden opiskelija, Hämeenlinna

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut