Lukijalta: Yksilöt, jotka tuovat itseään esille, lisäävät elinkelpoisuuttaan populaatiossa - Lukijalta - Aamulehti

Yksilöt, jotka tuovat itseään esille, lisäävät elinkelpoisuuttaan populaatiossa

27.10. 6:30

Lisäpöytäkirjassaan Koukussa oikeassa olemiseen (AL 17.10.) Kari Huoviala kysyy, voisiko evoluution tutkija selvittää, onko ”oikeassa olemisen tarve” jalostunut aikakausien kuluessa ihmispopulaation yksilöiden luonnolliseksi eli perinnölliseksi ominaisuudeksi.

Evoluutioteoriahan on perin yksinkertainen ja siksikin epäilemättä oikea: lajin populaation yksilöissä, aikakausien kuluessa ja vallitsevissa olosuhteissa, jalostuvat sellaiset perinnölliset ominaisuudet, jotka ovat populaation selviämisen ja kasvamisen kannalta edullisia.

Näin maallikkonakin on helppo päätellä, että itseään esilletuovat yksilöt muun muassa pyrkimyksillä osoittaa olevansa oikeassa ja varsinkin siinä onnistuessaan, lisäävät elinkelpoisuuttaan populaatiossaan. Tarpeen haittavaikutukset lienevät vähäisemmät.

Lisäksi tällaiset yksilöt ovat tietysti jo lähtökohtaisesti keskimäärin kyvykkäämpiä tieto- ja taitotasoltaan kuin muu populaatio keskimäärin. Niinpä tällainen pienikin elinkelpoisuuden lisä jalostaa yksilöiden ”oikeassa olemisen tarpeen” tai jonkun muun sen sisältävän ominaisuuden, joka antaa arvostusta ja kunnioitusta, luonnolliseksi piirteeksi. Sen vahvuus tietysti vaihtelee eri yksilöissä, ehkäpä aina jopa psykopatiaan asti.

Evoluution mekanismit, eli miten se käytännössä tapahtuu, voivat olla monimutkaisia ja seuraukset yllättäviä. Niinpä niistä keskustellaan ja kinastellaan vieläkin, mutta on syytä huomata, että silloin ei keskustella evoluutioteoriasta, jota yksinkertaisuudessaan voidaan verrata teoriaan sadeveden virtaamisesta alamäkeen. Molemmat tapahtuvat ja niihin löytyy olosuhteista riippuvia luonnollisia reittejä — ajan kuluessa. Teorioille riittää, että yksikin on olemassa.

Tapio Rantala

Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut