Lukijalta: Kaupunginvaltuutettu: Tampere-Pirkkalan lentokenttä asettaa meidät maailmankartalle - Lukijalta - Aamulehti

Oma lentokenttä asettaa meidät maailmankartalle, kirjoittaa tamperelainen valtuutettu

Tampere-Pirkkalan lentokenttä on korvaamaton osa Pirkanmaan elinvoiman luomisessa, sekä avain kasvuun ja kansainvälistymiseen.

21.10. 6:30

Tampere on Suomen vetovoimaisin kaupunki ja tarvitsemme omat yhteydet maailmalle.

Liikematkailussa olennaista on matka-aika, johon lähikenttä tarjoaa ylivertaisen ratkaisun, kuten uutispäällikkö Vesa Laitisen kolumnissa avattiin. Ulkomaalaisten yöpymisissä Tampereen seudulla liikematkailu on suuressa roolissa, joten oman lentokentän tukema vireä liikematkailu auttaa niin ikään majoitusalaa. Myös erilaisten tapahtumien järjestämisen kannalta läheinen lentokenttä voi olla jopa pakollinen kriteeri: siinä ei Helsinki-Vantaa auta.

Lue lisää: Tunnin rata suistaa Tampereen periferiaan ikuisiksi ajoiksi – Yhdessä kuvassa Suomi on kuin autiomaa, ja se paljastaa ongelman

Vapaa-ajan matkustajia Tampere-Pirkkala palvelee helppoudella, kun matkatavarat saapuvat perille asti. Oma lentokenttä asettaa meidät myös maailmankartalle aivan eri tavalla kuin Helsingin periferiana toimiminen. “Tule Tampereelle, lennä Helsinkiin” ei ole voittava strategia, koska se sitoo Tampereelle tulemisen pääkaupunkiseutuun: olisimme ikään kuin Helsingin lähiö, heikentäen seutumme brändiä ja lisäten todennäköisyyttä, että osa tänne matkaavien euroista jää toisaalle.

Samalla poliitikot ja elinkeinoelämä janoavat kansainvälistymistä sen suomien mahdollisuuksien vuoksi, ja tuoreessa pormestariohjelmassakin se on nostettu esille. Olisi ristiriitaista tehdä sellaisia päätöksiä, joiden myötä kansainvälistä saavutettavuuttamme ja tunnettuuttamme itsenäisenä ja elinvoimaisena kaupunkiseutuna käytännössä heikennettäisiin. Kansainvälisesti katsottuna Helsinki–Vantaa ei ole liian lähellä Tamperetta, tästä todisteena Laitisen kolumnissa esiin nostetut lentokentät Pohjoismaissa.

Laitisen linjalla voisimme kysyä, entä jos ajattelisimme kunnianhimoisemmin? Helsinki-Vantaa natisee liitoksistaan, joten emmekö voisi helpottaa heidän kuormaansa, palvellen laajemmin eteläisen Suomen lentomatkustajia? Lentämisessä on myös uusia mahdollisuuksia: miehittämättömät rahtilennot eivät ole pian enää tieteisfiktiota, vaan esimerkiksi Seinäjoki on mukana kehittämässä euroopanlaajuista rahtia kuljettavaa droneverkostoa. Myös sähköinen lentäminen tekee tuloaan.

Malmin sulkeminen, sekä lentoteknisen osaamisen siirtyminen Aalto-yliopistolta Tampereelle osoittavat yhä samaan suuntaan, meillä on tilaisuus kehittyä lentämisen ja siihen liittyvän osaamisen keskukseksi. Pisteenä mahdollisuuksien i:n päällä, ensi vuoden helmikuussa Tampereella järjestetään lentoreittien kehittämisen ammattilaisten Connect-konferenssi, jonka osallistujalistalta löytyy laaja kirjo lentoyhtiöitä sekä lentokenttien edustajia. Miten otamme siitä maksimaalisen hyödyn irti?

Ainakin Business Tampere tekee jo hartiavoimin töitä lentojen saamiseksi Tampereelle. Myös muilla seudun toimijoilla ja poliittisilla päätöksentekijöillä tulisi olla kirkas visio ja yhtenäinen viesti: Tampere-Pirkkala on korvaamaton osa Pirkanmaan elinvoiman luomisessa, sekä avain kasvuun ja kansainvälistymiseen. Tampereen perussuomalaisten valtuustoryhmä haluaa osaltaan olla mukana edistämässä tätä viestiä, sekä etsimässä ratkaisuja lentokenttämme koko potentiaalin hyödyntämiseen, ja haastamme muutkin toimimaan samoin.

Joonas Kiviranta

kaupunginvaltuutettu (ps), Tampere

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut