Lukijalta: Ikäihmisten, monisairaiden ja immuunipuutosta potevien tulisi varautua kolmanteen rokotuskertaan - Lukijalta - Aamulehti

Ikäihmisten, monisairaiden ja immuunipuutosta potevien tulisi varautua pikaisesti kolmanteen koronarokotukseen

20.10. 6:30

Koronatartunnat ovat räjähdysmäisesti kasvussa juuri nyt. Mistä tämä johtuu juuri nyt? Väestömme rokotuskattavuus lähestyy 80 prosenttia kahteen kertaan rokotetuilla. Vanhin väestö on jo eniten rokotettu. Kuolleisuus koronaan on onneksi vanhimman väestöryhmän osalta rokotuksista johtuen hyvin vähäistä.

Hallitus valitettavasti toimi vastoin asiantuntijoiden näkemyksiä. Rajoituksia vähennettiin, pitkän väännön jälkeen luotiin koronapassi, rajoilla tehtäväksi määrätyt kalliit koronatestit eivät ole luotettavia, koska tartunnasta kuluu 2–5 vuorokautta, ennen kuin tauti näkyy testeissä. Tartunnat ja sairaalahoidon tarve ovat nyt jatkuvassa nousussa.

Maailmalla on varoittavia esimerkkejä. Paljon rokotetuissa maissa, kuten Israel, Singapore ja tietyissä osissa Britanniaa ja Yhdysvaltoja, on nyt erittäin suuria tartuntamääriä. Mistä tämä johtuu? Onko eri rokotteiden toiminnassa eroja? Mitä muita mekanismeja rokotteet elimistössämme aktivoivat, hyviä tai pahoja? Kuinka kauan todellisuudessa kestää koronarokotteiden antama suoja?

Ikäihmisten, monisairaiden ja immuunipuutosta potevien tulisi mielestäni pikaisesti varautua kolmanteen rokotuskertaan. Nuorten aikuisten kohdalla tauti on onneksi harvoin kuolemaan johtava. Long acting corona eli pitkäkestoinen korona kuitenkin voi olla jopa elinikäinen vaiva.

Olli-Pekka Mehtonen

psykiatrian erikoislääkäri, Kangasala

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut