Lukijalta: Ilmastonmuutos-tekoni eivät jää näkymättömiin lapsiltani tai tulevilta sukupolvilta - Lukijalta - Aamulehti

Luomakunta huutaa apua -tapahtumaan osallistunut: valintani ja tekoni eivät jää näkymättömiin lapsiltani eivätkä tulevilta sukupolvilta

Muuttamalla elämäntapaani ja kulutustottumuksiani kestävämpään suuntaan ilmaisen rakkauttani lapsiani ja luomakuntaa kohtaan.

19.10. 6:30

Olin mukana perjantaina 15.10. Luomakunta huutaa apua -tapahtumassa Tampereen Vanhalla kirkolla. Siitä kohistiin etukäteen. Olen keski-ikäinen mies, mutta en ole kovin aktiivinen somessa. Kokemukseni on, että monet asiat näyttäytyvät elämässä ja työssä kovin erilaisina kuin ne somessa esitetään.

Haluan kertoa tässä, yhtenä tapahtumaan osallistuneista, oman kokemukseni tuosta perjantai-iltapäivästä paikanpäältä.

Vanhalla kirkolla pääsin kasvokkain ihmisten kanssa, joille ilmastonmuutos on todellinen ja olemassaoleva asia joka päivä. Konkretisoitui, että emme ahdistu tai kamppaile asian kanssa yksin. Tuli kokemus yhteisöön kuulumisesta uudella tavalla.

Lue lisää: Ilmastomessussa lähes sata kuulijaa – Lajien surusaatto -tapahtumasta noussut kohu kertoo, kuinka vaikea asia ilmaston lämpeneminen on, sanoo pastori

Ilmastonmuutos ja monet siihen liittyvät asiat ovat vaikeita meille jokaiselle. Usein meinaa hiipiä lamaannus kun ajattelee, että mitä hyötyä minun teoillani on? Perjantain illassa ymmärsin aiempaa syvemmin, että tämän päivän valintani ja tekoni eivät jää näkymättömiin lapsiltani eivätkä tulevilta sukupolvilta. Ilmastotoimet tapahtuvat, niin kuin joku sen vierestä viisaasti sanoi, eivät meidän silmiemme vaan meidän uskomme ja luottamuksen varassa. Emme tule ehkä itse näkemään toivon tekojen ja pelastavien toimien vaikutuksia niin nopeasti kuin haluaisimme.

Perjantai-illan messussa pysähdyin ja hiljennyin luomakunnan tilanteen äärellä. Sain vahvistusta siinä, että tehdessämme työtä tulevien sukupolvien elämä ja syntymättömien lasten kasvot mielessämme me voimaannumme yhteisestä työstä ja vaivasta. Voiko olla arvokkaampaa lähtökohtaa toiminnalle? Kun lähtökohta ja päämäärä ovat arvokkaita, täytyy myös keinojen heijastaa niitä. Ja sellainen kokemus minulle tuosta päivästä jäi.

Olemme seurakunnissamme, kirkossa ja koko yhteiskunnassamme sillä vaativalla tiellä, jossa haluamme korjata myös rikkoontuneen luontosuhteemme jälkiä. Samalla olemme kirkon sanoman, evankeliumin ydinalueilla: rakasta lähimmäistäsi, myös niitä tulevia, jo nyt. Sillä muuttamalla elämäntapaani ja kulutustottumuksiani kestävämpään suuntaan ilmaisen rakkauttani lapsiani ja luomakuntaa kohtaan. Ne ovat ihmeellisiä lahjoja, kumpikin.

Näen nyt paljon enemmän toivoa. Kumma kyllä siksi, että tunnistin niin paljon huolta ja surua koolle tulleiden ihmisten sanoista ja kasvoista. Mutta sydämen pistosta ei ole pitkä matka käytännön toimintaan ja työhön. Tuosta matkasta me selviämme ja se taitaa nykyhetkessä olla juuri se ratkaisevin.

Jyrki Koivisto

Ylöjärvi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut