Lukijalta: Tampere ansaitsee vihdoin ikioman kaupunkipuistonsa - Lukijalta - Aamulehti

Tampere ansaitsee vihdoin ikioman kaupunkipuistonsa

17.10. 6:30

Tampereen kaupunki on jättänyt esityksen kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta alkuvuonna 2021 – lopultakin! Nyt Tampere on pyytänyt lisäaikaa valmisteluun. Mistä moinen jahkamointi tällä kertaa?

Kymmenen suomalaista kaupunkia on jo perustanut kaupunkipuiston: Forssa, Hanko, Heinola, Hämeenlinna, Kokkola, Kotka, Kuopio, Pori, Porvoo ja entinen rakas kilpailija Turkukin on ehtinyt jo vuonna 2013,

Luulin asuvani suomalaiskaupunkien hitauden ytimessä, mutta nyt huomaankin, että nykyinen kotikaupunkini Hämeenlinna perusti vuonna 2001 ensimmäisenä Suomessa ja toisena maailmassa kansallisen kaupunkipuiston!

Uskon tietäväni, että Tampere ansaitsee kolmantena hämäläiskaupunkina vihdoin ikioman kaupunkipuistonsa. Kaupungin karttaa tutkimalla havaitsin syntyneeni valmisteltavan kaupunkipuiston rajausalueen sisällä. Sittemmin olen asunut Viinikka–Iidesjärven, Pyynikki–Pispalan ja Hatanpää–Härmälän rajausalueiden sisällä. Kaatopaikka taisi muuten siihen aikaan olla Nekalassa.

Nyt on todella yhdestoista hetki saada Suomen 11. kaupunkipuisto viivyttelemättä Tampereelle! Yksityiskohtia tutkiessani havaitsin, että kansallisesti merkittävä Tuomiokirkko puistoineen 1902–1907 kuuluu varauksetta rajauksen piiriin, mutta kadun toisella puolelle samanaikaisesti 1907 valmistunut Tampereen klassillinen lukio (Clasu) ei. Miksi?

Matti Alhoniemi

Hämeenlinna

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut