Lukijalta: Akuuttihoitajat joutuvat jatkuvasti henkisen ja jopa fyysisen väkivallan uhreiksi - Lukijalta - Aamulehti

Akuuttihoitajat joutuvat jatkuvasti henkisen ja jopa fyysisen väkivallan uhreiksi – potilasturvallisuuden takaamiseksi ei tarvita valvontaviranomaisia vaan riittävästi resursseja

17.10. 6:30

Acutan jatkuvasta kiireestä, henkilökunnan ylikuormittumisesta ja ylilääkäri Mikko Franssilan aiheellisesta kestämättömän tilanteen aiheuttamasta huolesta uutisoitiin Aamulehdessä.

Nimimerkillä Järkyttynyt potilas kirjoittava lukija on sitä mieltä, että ”hoitajat itse luovat omalla käyttäytymisellään potilaisiin puolustusreaktion, joka tulkitaan huonoksi kielenkäytöksi ja aggressioksi.”

Lue lisää: Potilaan kauhukokemus ensiavusta: ”Väitän, että hoitajat itse luovat käyttäytymisellään potilaisiin puolustusreaktion, joka tulkitaan aggressioksi”

Oma huono ja asiaton käytös on tietysti helppo sälyttää oman jaksamisensa, perheidensä ja vapaapäiviensä kustannuksella saumoistaan pursuilevaa ja henkilökuntavajeesta kärsivää ensiapua pyörittävien ja ihmishenkiä pelastavien hoitajien syyksi.

Akuuttihoitajat joutuvat jatkuvasti henkisen ja jopa fyysisen väkivallan uhreiksi. Sekavat ja uhkaavat potilaat eivät ole harvinaisuus ja hoitajat saavat alituiseen kuulla olevansa milloin huoria, milloin muuten vaan ammattitaidottomia tai laiskoja. Julkisuudessa hoitajat eivät potilaiden yksityisyyttä suojellakseen saa juurikaan mahdollisuutta puolustautua ikävää kohtelua tai loan heittoa vastaan.

Harva potilas ymmärtää, että jos oma vointi on riittävän hyvä palvelun laadusta valittamiseen, on naapurihuoneessa tai nurkan takana todennäköisesti useita huomattavasti kriittisemmässä tilassa olevia potilaita, jotka vaativat välitöntä hoitoa ja isoa joukkoa ammattitaitoista henkilökuntaa hengissä pysyäkseen.

Potilasturvallisuuden takaamiseksi ei tarvita valvontaviranomaisia, vaan riittäviä resursseja ja työn ansaitsemaa arvostusta niin yhteiskunnallisessa keskustelussa kuin palkkauksenkin puolella.

Jutta Kyösti

Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut