Lukijalta: Potilas kertoo kauhukokemuksestaan Acutassa ja ambulanssissa - Lukijalta - Aamulehti

Potilaan kauhukokemus ensiavusta: ”Väitän, että hoitajat itse luovat käyttäytymisellään potilaisiin puolustusreaktion, joka tulkitaan aggressioksi”

Työntekijöiden ylikuormitus johtaa siihen, että potilasta ei kohdata ihmisenä vaan tapauksena.

14.10. 5:00

Ylilääkäri Mikko Franssila kuvasi Acutan tilannetta (AL 12.10.). Itselläni on tuore kokemus potilaana Acutan ja Ensihoidon kaaoksesta.

Lue lisää: Taysin Acuta on pahasti ruuhkautunut, ja sillä voi pian olla kohtalokkaita seurauksia – Ylilääkäri pelkää jo influenssakautta: ”En tiedä, miten siitä selvitään”

Minulle sattui tapaturma, ja tarvitsin ambulanssia. Kiire haittasi hoitoa jo ambulanssissa. Kipulääkkeen lisäksi olisin tarvinnut asennon tukemista mutta sain lisäannoksen huumaavaa lääkettä, jonka hoitaja pisti kysymättä suostumustani.

Menetin tajuntani ja heräsin Acutassa kauhukokemukseen: keho lyijynraskaana eikä puhuminen sujunut. Minut vietiin perimmäiseen nurkkaan selinmakuulle ilman tukityynyjä. Itkin kauhusta ja huutelin hoitajaa. Lopulta joku tuli luokseni. Valitin kipua ja huonoa asentoa, moitin heitteille jättöä. Hoitaja vastasi: sinun pitää siivota kielenkäyttösi.

Lääkäri tarttui raajaani mitään sanomatta ja kuuntelematta, mitä minulle oli tapahtunut ambulanssissa ja kuulematta, että huono asento lisäsi kipua. Lääkäri tokaisi, että te olette kipuherkkä, joten toimenpide tehdään nukutuksessa. Asentoa tukemalla kipuni olisi hellittänyt jo ambulanssissa ja toimenpide olisi sujunut ilman nukutusta.

Nukutusta odottaessa hoito viivästyi monta tuntia, moni työntekijä kuormittui ja potilas kärsi turhaan.

Sain luvan lähteä kotiin heti toimenpiteen jälkeen, vaikka olin saanut muutaman tunnin sisällä valtavan määrän huumaavia lääkkeitä. Pyysin kopiota lääkelistasta. Sitä ei muka ollut lupa antaa. Yöllä yksin kotiin ilman paperia, josta näkyisi, mitä minulle tehtiin ja millä aineilla huumattiin.

Ihmettelen, millainen hoitajien työnjako Acutassa oli. Oliko jokainen omahoitaja yksin vai auttoivatko toisiaan? Toiminnassa oli koomisia piirteitä. Pyysin päästä vessaan ennen nukutusta. Kolme työntekijää kysyi, onko ihan pakko, kun anestesialääkäri jo odottaa. Toimenpidehuoneessa oli paljon väkeä odottamassa mielenkiintoisen toimenpiteen näkemistä. Joku heistä olisi voinut auttaa minut vessaan ja riisumaan vaatteet mutta he vain seisoivat odottamassa.

Työntekijöiden ylikuormitus johtaa siihen, että potilasta ei kohdata ihmisenä vaan tapauksena. Osa työntekijöistä ei hallitse käyttäytymistään painetilanteessa vaan purkaa paineensa potilaaseen. Ei ehditä tehdä edes perushoitoa kuten kipupotilaan asennon säätelyä.

Oltuani viisi tuntia Acutassa anestesialääkäri oli ensimmäinen, joka loi minuun kontaktin ja kysyi minulta jotain. Väitän, että vaivani olisi hoitunut ilman nukutusta paljon aiemmin, jos minut olisi kohdattu ihmisenä jo ambulanssissa ja kuunneltu pyyntöäni tukea asentoa eikä vaivutettu lääkehumalaan ja riuhdottu tajuttomana paareille. Acutassa ketään ei kiinnostanut alkutilanne, mikä oli johtanut ylilääkitykseen ambulanssissa.

Ensihoitajalta puuttui kyky arvioida lääkityksen tarvetta yhdessä potilaan kanssa. Oli helpompi ylilääkitä kipupotilas kuin kuunnella, mikä asento häntä auttaisi. Ihmettelen, kuinka helposti ensihoitaja sai luvan antaa voimakkaat huumaavat lääkkeet. En pelkää kuolevani kipuun mutta huumaaviin lääkkeisiin voin kuolla.

Potilaalle jää kauhun tunne, pelko seuraavaa kertaa kohtaan. Silloin olen jo valmiiksi pelokas, hankala, puolustaudun ja hoitajat julistavat, että potilaat ovat aggressiivisia.

Väitän, että hoitajat itse luovat omalla käyttäytymisellään potilaisiin puolustusreaktion, joka tulkitaan huonoksi kielenkäytöksi ja aggressioksi. Ja, kuten minut, vaiennetaan ylilääkitsemällä sen sijaan, että luotaisiin kontakti ja toimittaisiin yhteistyössä.

Korjaantuuko Acutan tilanne sairaanhoitopiirin omin toimin? Olisiko myös valvontaviranomaisilla aihetta tutkia Acutan ja ensihoidon potilasturvallisuutta?

Järkyttynyt potilas

Kirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti nimimerkillä kirjoittajan yksityisyyden suojaamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos