Lukijalta: Lempäälän valtuutettu: Hinnalla on pöyristyttävän suuri painoarvo kilpailutuksissa - Lukijalta - Aamulehti

Hinnalla on pöyristyttävän suuri painoarvo kilpailutuksissa – vanhus- ja vammaispalveluiden kilpailutuksessa hinnan painoarvoksi voidaan määrittää 70 prosenttia

Laatu ja asiakkaiden tarpeet keskiöön hoivapalveluiden kilpailutuksissa.

13.10. 6:30

Lempäälässä keskustellaan kiivaasti vanhusten asumispalveluista. Monia huolettaa perinteikkään ja arvostetun Kotokampuksen tilanne sen hävittyä kunnan tehostetun palveluasumisen kilpailutuksen kyseenalaista mainetta niittäneelle Esperi Carelle. Kilpailutuksessa hinnalle asetettiin 70 prosentin painotus, ja vain 30 prosenttia jäi laadulle ja muille arviointiperusteille.

Usein hinnan suurta painoarvoa perustellaan hankintalain kilpailutussäännöksillä, joiden mukaan tarjouksista on valittava kokonaistaloudellisesti edullisin. Tämä voi kuitenkin lain mukaan tarkoittaa paitsi kustannuksiltaan edullisinta myös hinta-laatusuhteeltaan parasta tarjousta.

Laki antaa hankintayksikölle vapauden asettaa hinta-laatusuhteen vertailuperusteita, jotka liittyvät laadullisiin, yhteiskunnallisiin, ympäristö- ja sosiaalisiin näkökohtiin tai innovatiivisuuteen. Kilpailutuksessa voidaan ottaa huomioon myös palveluntarjoajan henkilöstön pätevyys, kokemus ja organisointi.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden hankintoihin sisältyy lisäksi erityissäännöksiä palvelujen käyttäjien tarpeiden huomioon ottamisesta ja kuulemisesta: Kilpailutuksessa tulee ottaa huomioon muun muassa palvelujen laatu, jatkuvuus, esteettömyys, eri käyttäjäryhmien erityistarpeet ja käyttäjien vaikutusmahdollisuudet. Kokonaan tarjouskilpailun ulkopuolelle voi sulkea toimijan, joka on syyllistynyt sen luotettavuuden kyseenalaistavaan vakavaan virheeseen tai joka on rikkonut Suomen tai EU:n lakien, työehtosopimusten tai kansainvälisten sopimusten ympäristö-, sosiaali- ja työoikeudellisia velvoitteita.

Julkisten hankintojen vastuullisuus ja eettisyys ovat äärimmäisen tärkeä asia. Lisäkoulutusta hankintaprosesseista ja hankintojen arviointiperusteiden määrittelystä tulisi antaa niin luottamushenkilöille kuin hankintoja valmisteleville viranhaltijoille.

On pöyristyttävää, että vanhus- ja vammaispalveluiden kilpailutuksessa hinnan painoarvoksi voidaan määrittää 70 prosenttia. Kyse on haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten asumisesta ja hoivasta eikä mistään ojankaivu-urakasta. Toivottavasti tulevan hyvinvointialueen hoivapalvelukilpailutuksissa ymmärretään vaatia laatua ja vaikuttavuutta pelkän hinnan sijaan.

Tiina Wesslin

kunnanvaltuutettu (vihr.), aluevaaliehdokas. Lempäälä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos