Lukijalta: Peltolammin puistoruokailu vahvisti yhteisöllisyyttä - Lukijalta - Aamulehti

Peltolammin puistoruokailu vahvisti alueen yhteisöllisyyttä

Peltolammin uimarannalla tätä vanhaa keksintöä herättelivät eloon Tampereen kaupungin ylläpitämän Me-talon työntekijät.

13.10. 6:30

Yhteisöllisyyttä tarjotaan usein vastaukseksi alueellisiin kysymyksiin, mutta millä keinoin sitä voidaan vahvistaa? Tässä kirjoituksessa kertaamme jo aiemmin Aamulehdessä esiteltyä Tampereen Peltolammin puistoruokailua, joka toimii esimerkkinä onnistuneesta yhteisötyöstä.

Puistoruokailu on vanha keksintö ja jo sodan aikaisessa Suomessa sillä oli tärkeä tehtävä. Lapset saivat lämpimän ruoan, heille järjestettiin ohjattua toimintaa ja samalla lapset pysyivät turvallisesti aikuisten valvonnassa vanhempien ollessa töissä.

Peltolammin uimarannalla tätä vanhaa keksintöä herättelivät eloon Tampereen kaupungin ylläpitämän Me-talon työntekijät, jotka ottivat toiminnan järjestämisestä päävastuun. Me-talo on tehnyt neljä vuotta laaja-alaista yhteisötyötä Peltolammin ja Multisillan asukkaiden sekä alueen monien eri toimijoiden kanssa. Tampere Junior-kehitysohjelma tuki rahallisesti puistoruokailua, ja Kesäkioski ja nuorten kesätyöllistäminen saivat tukea osallistuvalta budjetoinnilta.

Puistoruokailun ohella kävijöille oli tarjolla myös ohjattua toimintaa. Nuoriso-ohjaajat pelasivat lasten kanssa ja lainasivat urheiluvälineitä, ja Muumimuseon työpajat ja leikkitoimintakeskus Huushollin musahetket ilahduttivat vierailijoita.

Kesäkioskia pyöritti Me-talo, ja nuoret kesätyöntekijät avustivat rannalla erilaisissa tehtävissä. Kävijöillä oli mahdollisuus jutella myös kaupungin perhe- ja nuorisotyöntekijöiden kanssa.

Lue lisää: Tampereen Peltolammin puistoruokailussa käy kymmeniä ruokailijoita joka päivä – odotukset ylittänyt malli halutaan monistaa myös muihin kaupunginosiin

Puistoruokailu keräsi heti paljon lapsia ja nuoria, jotka tulivat kavereidensa tai perheensä kanssa uimaan ja leikkimään. Nopeasti Peltolammin rannasta muodostui uudenlainen lasten, nuorten ja perheiden kohtaamispaikka. Kesä-heinäkuun aikana ruokailemassa kävikin yli 1400 lasta ja nuorta! Tyytyväisyyskyselyiden mukaan 81 prosenttia piti toimintaa hyödyllisenä ja yleisarvosanaksi annettiin 8,9. Yllättävää siis ei ole, että toiminnan toivottiin jatkuvan ja myös laajenevan Tampereen muille asuinalueille.

Puistoruokailun kaltaisilla toiminnoilla on yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta lisäävä vaikutus. Yhteisen tekemisen äärellä naapureista tulee muutakin kuin nimiä ovissa, mikä vahvistaa luottamusta alueen muihin asukkaisiin. Lisäksi asuinalueella toimivat yhteisöt ja toimijat tulevat asukkaille tutummiksi, mikä parantaa tuen ja tarpeen kohtaamista.

Puistoruokailu on esimerkki perinteikkäästä ja merkityksellisestä yhteisötyöstä, jonka avulla kyetään olemaan aidosti läsnä alueen lasten ja perheiden elämässä. Viimevuosina Me-talon työntekijät ovat järjestäneet alueella kaivattua toimintaa ja tarjonneet tukea perheiden arkeen, aivan kuten puistoruokailu aikanaan teki.

Alueellisen yhteisötyön myötä on luotu uusia kaverisuhteita, kartutettu kielitaitoa sekä vahvistettu oppimis- ja kaveritaitoja. Lasten ja nuorten kautta vahvistetaan myös maahanmuuttajaperheiden kiinnittymistä osaksi asuinalueen toimintaa ja yhteiskuntaa.

Paikallisilla toimijoilla onkin keskeinen rooli asukkaiden arjen tukemisessa ja alueellisten tarpeiden tunnistamisessa. Pitkäjänteisen yhteisötyön suoria hyötyjä ei ole helppo rahassa mitata. Puistoruokailunkin järjestäneen Me-talon kaltaisten paikallisten toimijoiden pitkäjänteistä työtä kannattaa tukea. Toiminnan lopettaminen voisi rapauttaa luottamusta ja vaikeuttaa erityisesti lapsiperheiden arkea, juuri kun siemenet ovat lähteneet itämään.

Antti Wallin

Iina Nummi

Kaisa Hynynen

Pauliina Lehtonen

Kirjoittajat ovat alueella tutkimusta tekeviä Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan tutkijoita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: