Lukijalta: Remontoidaan Hipposkylässä vain yksi talo - Lukijalta - Aamulehti

Ehdotan, että Hipposkylässä remontoidaan vain yksi talo ja yksi asuinhuoneisto välttävään kuntoon – saunarakennukseen voisi tehdä kahvilan

12.10. 6:30

Tampereen Hipposkylän talot rakennettiin sodan jälkeen vuosina 1947–1949 halvalla kasvavaan asumistarpeeseen. Olen itse asunut useita vuosia 1960–1970-luvuilla kyseisissä taloissa ja ne olivat jo tuolloin varsin vaatimattomia asuntoja ja osin huonokuntoisia.

Kaikki asunnot olivat 28 neliötä, käsittäen eteisen, wc:n, keittiön ja pienen makuukamarin. Asuntoihin tuli aluksi vain kylmä vesi, eikä esimerkiksi suihkua ollut. 70-luvulla asunnot liitettiin kaukolämpöön, jolloin tarkeneminen hieman parani. Alakerran asunnot tosin olivat vieläkin talvella viileitä, koska alapuolella olevat kylmät puuliiterit pitivät asuntojen lattiat kylminä.

Minkäänlaista ääneneristystä asunnoissa ei koskaan ole ollut; jopa Aamulehden sivujen kääntö naapuriin kuului, mikäli molemmissa asunnoissa oli muuten hiljaista. Pystyi siis tietämään, millä sivulla naapuri oli lehteä lukemassa.

Kävin purkutyömaalla 27.9. ja havaitsin, että asuntoihin oli lisätty suihkut wc:n yhteyteen purkamalla eteisestä pieni komero. Lisäksi maanalaisiin entisiin liiteritiloihin oli kattoon laitettu eristevillaa alakerran lattioiden lämpimänä pysymistä ajatellen. Siis hieman parannusta alkuperäiseen. Keittiön kaapit olivat vielä alkuperäiset.

Lue lisää: Kuvat: Autioitunut Hipposkylä on kolkko näky, mutta seinien sisällä tapahtuu – nyt rakennushanke on ajautunut vaikeaan tilanteeseen

Talo ja näkemäni asunto olivat todella surkeassa kunnossa. Lisäksi Aamulehden 30.9. päivätyn jutun mukaan kaikissa rakennuksissa on asbestia ja hometta.

Ehdotankin, että tamperelaisten verorahoja säästetään muihin tarpeellisempiin kohteisiin remontoimalla vain yksi talo ja yksi asuinhuoneisto välttävään kuntoon.

Saunarakennuksen voisi mielestäni myös säästää ja rakentaa siihen vaikkapa kahvilan. Tuo yhdistelmä palvelisi kuten Amurin työläismuseo esitellen entisaikain asumista.

Hannu Kauppila

Tampere

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: