Lukijalta: Veijo Niemi: Kauas palvelut karkaavat – artistiko maksaa? - Lukijalta - Aamulehti

Kauas palvelut karkaavat – artistiko maksaa?

Keskittäminen koskettaa erityisesti pieniä kuntia ja kaupunkeja, mutta yhtä hyvin Tamperetta, jos palvelut ruuhkautuvat tai kallistuvat.

11.10. 5:45

Koetko lähipalvelut tärkeiksi? Ovatko ne hyvinvointiasi tukevia tekijöitä? Vuosikymmenien aikana palveluja on siirtynyt alueilta pois. Poliisi- ja paloasemat, koulut, terveyskeskukset sekä ambulanssipalvelut keskittyvät yhä enemmän.

Myös monet yksityisten tuottamat palvelut keskittyvät. Vanhaan aikaan kivijalkakauppoja saattoi nähdä kävelymatkan päässä toisistaan. Nyt lähin kauppa voi olla pitkän ajomatkan päässä.

Sote-uudistus tuo mukanaan hyvin suuren terveydenhuollon ja pelastustoimen keskittämisen. Samalla se siirtää kuntien verotuloja isoille maakunnallisille toimijoille, hyvinvointialueille, kuten ne on nyt nimetty.

Avoin kysymys monessa kunnassa ja kaupungissa on, miten käy paikallisten terveyspalveluiden ja niiden henkilökunnan? Miten käy kuntien maksettavaksi tulevien kustannusten ja kolmen siirtymävuoden jälkeen kuntien tyhjentyneiden rakennusten?

Jotkut pelkäävät terveydenhuollon hallinnon muuttuvan etäiseksi, maakunnalliseksi tahoksi, kaukana operatiivisista toimijoista. Uuden hallinnon pelätään myös vievän ison osan konkreettiseen terveydenhoitoon tarkoitetuista rahoista, sekä ajavan paikallisia yksiköitä alas vaatimalla niiltä epärealistista tehokkuutta ja välineistöä.

Muutoksen myötä yksityiset palveluntuottajat vastaavat entistä enemmän palveluista. Toivottavasti yritysten rahalliset tuottohalut eivät nouse niin korkeiksi että hoitokokonaisuus jää taka-alalle.

Keskittäminen koskettaa erityisesti pieniä kuntia ja kaupunkeja, mutta yhtä hyvin Tamperetta, jos palvelut ruuhkautuvat tai kallistuvat.

Miten hyviä palveluja ja millä kustannuksilla alueet lopulta saavat verotulojensa siirtyessä maakuntatoimijoille? Tilanne on Kummelin sketsin tapaisesti: nimi alle ja "artisti maksaa" kaiken. Mutta mikä/kuka se artisti on? Viime kädessä jokainen meistä.

Uudistuksessa kustannusten tulee olla läpinäkyviä. Kuntien ja kaupunkien tulee saada tietää, mihin niiltä otetut verotulot kuluvat. Palvelumuutosten lopputulos näkyy aikanaan kaikille. Paikallisia tarpeita ja operatiivista toimijoita, kuten sairaanhoitajia, lääkäreitä ja palomiehiä ei tule unohtaa, vaan kannustaa yhteistyöhön. Kaukaisiin, kalliisiin hallintorakenteisiin keskittäminen ei tuo lähiturvaa.

Toivon, että uudistuksessa käytetty hieno termi "hyvinvointialue" oikeasti realisoituu. Toivon myös, että tulevissa aluevaaleissa uusien hyvinvointialueiden valtuustoihin valituksi tulleet toimivat aidosti alueiden ihmisten puolesta.

Omalta osaltani haluan varmistaa uudistuksen onnistumista sekä Arkadianmäen, että Pirkanmaan kuntien ja kaupunkien suunnista.

Kiersin viikko sitten toritilaisuuksissa ympäri Pirkanmaata. Monessa pysähdyspaikassa läsnä oli myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra. Hän oli huolissaan paljolti samoista asioista kuin minä ja puhui niistä yleisölle – ihmisenä ihmisille. Hänen puheensa vastaanotettiin lämpimästi ja välittävästi.

Hyvä olo tulee läheltä ja tarttuu, kuten myös paha olo. Kun ympärillämme olevat ihmiset ovat aidosti ja rehellisesti toimiva, eteenpäin kannustava joukko, syntyy yhteistä turvallisuudentunnetta. Motivoiva yhteisö tukee hyviä toimijoita mihinkään puolueideologiaan käpertymättä. Ja pahinta vihapuhetta on toisista valehteleminen.

Kuljetaan syksyä kohden, lämmintä yhteisöllisyyttä rakentaen. Yhdessä me olemme kunta tai kaupunki.

Veijo Niemi

Kirjoittaja on pirkanmaalainen kansanedustaja (ps.)

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos