Lukijalta: Leikkaukset heikentävät ostovoimaa ja työllisyyttä - Lukijalta - Aamulehti

Leikkaukset heikentävät ostovoimaa ja työllisyyttä – leikkauspuheiden sijaan tulisi kantaa huolta työvoimapulasta

22.9.2021 6:30

Meidän talouspolitiikkaa hoidettaisiin mielellään vain leikkaamalla ikään kuin muita talouslääkkeitä ei olisikaan. Leikkauksia kutsutaan hämäävästi myös työllisyystoimiksi.

Leikkauskeskustelussa ei haluta huomata, että leikkaukset vaikuttavat kielteisesti etenkin kotimaan kulutukseen, ja sitä kautta myös työllisyyteen.

Seuraavasta hallituksesta haaveilevat kokoomusjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten johtaja Riikka Purra ovat valmistelleet työllisyyden kustannuksella myötämielisyyttä leikkauksille. He eivät kerro, mistä leikataan. Purra uhkaa, että Sipilän hallituksen kikykin jää varjoon niistä leikkaustoimista, joita seuraavan hallituksen pitää tehdä.

Porvarikaksikko näkee talouspolitiikassaan nyt vain leikkaukset, jotka kohdistuisivat rajuimmin tavallisiin palkansaajiin ja muihin pienituloisiin. Kun leikkausten seurauksena ostovoima heikkenee, niin se heikentää myös työllisyyttä.

Leikkauksilla on siis kielteiset seurauksensa. Leikkauksista koituvat toimentulo- ja muut sosiaaliset ongelmat tahtovat valitettavasti jäädä pysyviksi.

Leikkauspuheiden sijasta tulisi kantaa huolta huutavasta työvoimapulasta. Tämän kyllä Orpo ymmärtää, muttei Purra halua ymmärtää sitäkään, että Suomi tarvitsee lisätyövoimaa myös maahanmuuton kautta.

Mutta, mistä ammattimaista työvoimaa on saatavissa? Sitä lienee turha odottaa EU:n Keski- Euroopan maista tai pohjoismaista puhumattakaan. Meillähän palkka- ja työehtoja pyritään muun muassa paikallisen sopimisen avulla vain heikentämään.

Pentti Välimaa

Pori

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut