Lukijalta: Aluehallintoviraston lakimies: huostaanottoja tehdään yhä useammin siksi, että lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä - Lukijalta - Aamulehti

Aluehallintoviraston juristi: huostaanottoja tehdään yhä useammin siksi, että lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä

17.9. 6:30

Vihreistä tuli 12.9.2021 ensimmäinen puolue, joka ajaa virallisesti kannabiksen laillistamista. Suomessa on tehty paljon sen eteen, että jo olemassa olevien päihteiden käyttö vähentyisi alkoholin ja tupakan suhteen savuton suomi-2030 ja muiden terveyskampanjoiden myötä.

Miksi on lähdetty täysin päin vastaiseen suuntaan?

Lue lisää: Vihreät kannattaa kannabiksen myynnin laillistamista

Kannabiksen laillistaminen ei hyödytä ketään muita kuin niitä, joita sitä itse käyttävät.

Tämän esityksen kannattajoukossa korostuu täydellinen itsekeskeisyys, koska yhtenä vaihtoehtona ei näytä olevan millään tavalla se, että nykyiset käyttäjät vain lopettaisivat polttamisen. Sen sijaan tunnetusti kiellettyä huumausaineeksi luokiteltua ainetta tahallisesti etsitään, kasvatetaan, käytetään ja yritetään saada koko maan saataville.

Rangaistukset kannabikseen liittyvistä rikoksista on asteikon alakantissa erittäin laajamittaista myyntiä lukuun ottamatta, ja lähes aina päiväsakoilla kuitattavissa. Tuomioistuimet ja jokainen maallikkokin kyllä tietää, että kannabis ei ole huumausaine sieltä kovimmasta päästä. Silti kaikki puheet, kuinka tämä ei ole ”oikea huume” kuten heroiini tai kokaiini. ohittaa täysin asian ytimen siitä miksi jotkin päihdyttävät ja riippuvuutta aiheuttavat aineet ovat ylipäänsä kiellettyjä.

Tämän aloitteen sisällön voisi vaihtaa mihin tahansa muuhun huumausaineeseen luokiteltuun, eikä kukaan olisi sen viisaampi. Kannabiksen viihteellisen laillistaminen yhteydessä tuodaan myös jostain syystä toistuvasti esille, että sitä voi käyttää lääkkeenä vakaviin sairauksiin.

Lääkkeeksi määräämisen ja kadulla polttelun välillä on melkoinen ero, ja aina tämän keskustelun pintautuessa tuntuu, että huomattavalla osalla Suomen nuorista aikuisista ilmaantuu yhtäkkiä MS-tauti tai syöpä, jota ei voi hoitaa millään muulla menetelmällä.

Olen työskennellyt aiemmin Hämeenlinnan hallinto-oikeuden esittelijänä lastensuojeluasioissa. Kylmän tilastoinnin valossa muun ohella huostaanottoja tehdään yhä useammin siksi, että lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä.

Kaikista huumausaineisiin liittyvistä tapauksista, joita olen hoitanut korostuu se seikka, että kannabis ja amfetamiini kulkevat käsi kädessä. Porttiteoria saa tältä osin omista kokemuksistani vahvistusta.

Kovat huumeet ovat viime vuoden jätevesitutkimuksen perusteella moninkertaistuneet Tampereella ja suuntaus 2000- luvulla on tältä osin järkyttävää.

Poliisien julkiset kannanotot aiheesta ovat aina olleet kielteisiä ja juuri näillä henkilöillä on ammattinsa puolesta vahvat perusteet linjauksilleen, koska he näkevät elävässä elämässä, miten kannabiksen käyttö näkyy jo nyt yhteiskunnassa.

Kaikki keskustelu huumausaineiden valtiollisesta myymisestä ja bisneksestä tulee ajaa välittömästi ulos eduskunnasta, koska laiton trokaaminen pelkästään alkoholin kanssa on nyt ongelma, joka syö tullin, poliisin, syyttäjien, ja tuomioistuimien resursseja. Huumausaineongelmia ei saa Suomessa ratkoa sillä, että joitakin aineita vain ei enää aleta kutsua huumeiksi.

Santtu Kivioja

juristi (lakimies), aluehallintovirasto, Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos