Lukijalta: Lukio-opinnot ovat mahdollisuus kehittyä ja oppia – toiselle asteelle siirtyminen on nyt jokaisen nuoren velvollisuus - Lukijalta - Aamulehti

Lukio-opinnot ovat mahdollisuus kehittyä ja oppia – toiselle asteelle siirtyminen on nyt jokaisen nuoren velvollisuus

15.9.2021 6:19

Muutama viikko sitten uudet lukio-opiskelijat astuivat sisään lukioidensa ovista. He astuivat sisään aivan uuteen maailmaan, nyt maksuttomaan ja oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan lukioon. Lukio saattaa olla uusi ja erilainen, mutta se yhä myös jokaisen opiskelijan paikka oppia ja kasvaa.

Lukio on aina ollut merkittävä osa suomalaista, tasa-arvoista ja mahdollistavaa koulutusunelmaamme. Koulutusleikkaukset ja etäkoulu ovat kuitenkin vaatineet veronsa, jäljet ovat nähtävissä opiskelijoiden hyvinvoinnissa ja oppimisessa.

Olemme kuitenkin saaneet uuden mahdollisuuden: uusi ikäluokka ja uusi opetussuunnitelma ovat mahdollisuutemme luoda lukiosta yhä parempi, mahdollistavampi ja hyvinvoivampi. Koulutusunelmamme ei tarvitse olla menneisyyttä.

On ensiarvoisen tärkeää pitää huolta siitä, että uuden opetussuunnitelman toimeenpaneminen toteutetaan jokaisessa lukiossamme ja jokaiselle opiskelijalle laadukkaasti ja riittävin resurssein. Tulevaisuuden koulutusunelma tarkoittaa jokaiselle tasa-arvoisia mahdollisuuksia oppia, kokea ja voida hyvin. Koulutusunelmassa laitteista, yhteyksistä ja materiaaleista ei säästetä ja resursseihin panostaminen nähdään sijoituksena tulevaisuuteen.

Koulutusunelmassa opetus on laadukasta, kannustavaa ja mahdollistavaa.

Opiskelijat nähdään yksilöinä ja jokaisen henkilökohtaiseen ohjaukseen panostetaan, jotta jokainen voi kokea lukio-opintonsa merkityksellisenä ajanjaksona elämässään.

Toiselle asteelle siirtyminen on nyt jokaisen nuoren velvollisuus. Lukio mahdollistaa paljon – tulevaisuudessa toivottavasti yhä enemmän – mutta on myös jokaisen lukiolaisen vastuu ja velvollisuus ottaa nyt maksuttomasta lukiosta kaikki irti.

Lukio-opinnot ovat ennen kaikkea upea mahdollisuus kehittyä, oppia ja etsiä itseään. Virheiden tekeminen, hölmöjen kysymysten kysyminen ja hukassa oleminen kuuluvat asiaan, sillä koulutusunelmamme lukiossa kaikki ovet ovat auki. Koulutusunelmamme tulee vaatimaan panostusta, päätöksiä ja vaivannäköä. Se tulee vaatimaan resursseja, uusia ideoita ja keskustelua. Koulutusunelmallamme on tulevaisuus, kun valitsemme rakentaa sen yhdessä.

Marii-Heleen Masur

Suomen Lukiolaisten Liiton Pirkanmaan piirin varapuheenjohtaja

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut