Lukijalta: Yliopiston vararehtori: Pandemian aikana yliopisto on pitänyt oppimistilansa avoinna siinä laajuudessa kuin se on ollut mahdollista viranomaisohjeiden puitteissa - Lukijalta - Aamulehti

Yliopiston vararehtori: Pandemian aikana yliopisto on pitänyt oppimistilansa avoinna siinä laajuudessa kuin se on ollut mahdollista viranomaisohjeiden puitteissa

25.8.2021 5:45

Pääkirjoituksessa (AL 21.8.) nostettiin esiin Tampereen yliopiston keskeisen roolin opiskelijoiden hyvinvoinnin turvaamisessa.

Lue lisää: Pandemiasta jää opiskelijoille ikävä sukupolvikokemus

Koronapandemia on monin tavoin vaikeuttanut yliopiston mahdollisuuksia vakiintuneilla tavoilla tukea opiskelijoita ja opiskelun etenemistä. Opiskelijoiden valmentava tuki edellyttääkin uudenlaista ajattelua. Digitaalisuuden lisääntyvä hyödyntäminen opetuksessa korostaa myös henkilökohtaisen, valmentavan ohjauksen tarvetta.

Pandemian aikana yliopisto on pitänyt oppimistilansa avoinna siinä laajuudessa kuin se on ollut mahdollista viranomaisohjeiden puitteissa. Myös opiskelijaravintolat ovat olleet auki.

Opiskelijaa tuetaan henkilökohtaisen opintosuunnitelman laadinnassa. Apua saa sekä sisällön suunnittelussa että teknisen tekemisen suhteen. Seurannassa käydään henkilökohtaisia keskusteluja opiskelijan kanssa opintojen etenemisestä ja vaihtoehdoista.

Lukukauden aluksi uusien opiskelijoiden orientaatioviikko toteutetaan kampuksilla. Tampereen yliopiston 800 tutor-opiskelijaa auttavat uusia opiskelijoita opintojen alkuun ja mukaan opiskelijayhteisöön. Opintopsykologisia palveluita on lisätty. Tieto kaikista saatavilla olevista tuki- ja opintopalveluista on koottu yhteen opiskelijan oppaaseen.

Lähiopetusta on lisätty. Erityisen huomion kohteena ovat ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat, mutta lähiopetusta lisätään huomattavasti kaikissa tutkinto-ohjelmissa. Korkeakouluyhteisön pandemiaryhmässä 16.8. päätettiin kampusten tilojen, muun muassa kirjastojen, laajemmasta aukiolosta. Kampuksilla olevat opiskelijaravintolat ovat avoinna, samoin yleiset oleskelu- ja oppimistilat. Opiskelijoiden ainejärjestö- ja kerhotilat ovat käytössä ja liikuntatilojenkin käyttö monipuolistuu. Ylioppilaskunta on mukana toiminnan avaamisessa ja kehittämisessä.

Yliopisto selvittää terveysviranomaisten kanssa mahdollisuuksia rokotusjärjestelyihin kampuksilla lukuvuoden alussa. Rokotuskattavuuden kasvu helpottaa lähiopetuksen järjestämistä ja kampustoimintaa syksyn aikana.

Marja Sutela

vararehtori, Tampereen yliopisto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut