Lukijalta: JHL:n puheenjohtaja Niemi-Laine: Koko hyvinvointihenkilöstö on ansainnut oikeudenmukaisen palkan - Lukijalta - Aamulehti

Koko hyvinvointihenkilöstö on ansainnut oikeudenmukaisen palkan

Palkat on yhtenäistettävä suurimman palkkasumman mukaisiksi kaikille samaa työtä tekeville, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

21.8. 6:30

Hyvinvointialueiden perustaminen on vauhdissa. Pirkanmaan sote-aluetta valmistelevan väliaikaisen toimielimen Vaten puheenjohtaja Tarmo Martikainen nosti (AL 18.8.) esiin kunta-alan palkkaerot.

Eri kunnissa on maksettu eri suuruista palkkaa, jotta työpaikat on saatu täytettyä alueilla, joissa työnhakijoita ei ole saatu riittävästi.

Uutisonnin mukaan ”kova vääntö on odotettavissa sote-henkilöstön palkoista”. Hyvinvointialueille siirtyy tuhansia muitakin työntekijöitä kuin sote-alan henkilöstöä. Martikainenkin tästä muistutti.

Lue lisää: Tarmo Martikaisen johdolla rakennetaan Pirkanmaan suurinta työnantajaa – Tällainen siitä tulee: 18 000 ihmisen palkat ja tuhannet sopimukset pitää miettiä uusiksi jättifuusiossa

Ruokapalvelut, siivous, sairaaloiden leikkaussalien instrumenttien puhdistus, palo- ja pelastustyöt eivät pyöri ilman alan ammattilaisia. Tuskinpa kirurgilla tai sairaanhoitajalla on mahdollisuutta huolehtia sairaalan puhtaudesta, terveellisestä potilasruuasta ja niin edelleen.

Tämä ammattilaisten monipuolinen joukko on yhtä lailla ansainnut tulevalla neuvottelukierroksella palkkansa.

Myös he ovat korona-aikana tehneet lähityönsä taudin keskellä, joustaen ja suojavarusteiden kanssa sekä kesäkuumissa olosuhteissa.

Heidän palkoistaan, kuten muistakin työsuhteen ehdoista, on pidettävä huolta.

Palkkojen on oltava jatkossa yhteneväiset, siirtyipä ammattilainen mistä kunnasta tahansa hyvinvointialueen työntekijäksi.

Samasta työstä on maksettava sama palkka.

Tähän mennessä saadut oikeusratkaisut ovat asettuneet työntekijän puolelle. Palkat on yhtenäistettävä suurimman palkkasumman mukaisiksi kaikille samaa työtä tekeville.

Esimerkkejä ovat muun muassa Kainuun sote-kuntayhtymän saama päätös työtuomioistuimesta ja sovintoratkaisu Etelä-Karjalan Eksoten palkkariidassa.

Palkkojen rahoitus on turvattava uudistuksessa oikeudenmukaisesti.

Päivi Niemi-Laine

puheenjohtaja, Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut