Lukijalta: Koko väestöön kohdistuvat koronarajoitteet ovat epäreiluja rokotettuja ja taudin sairastaneita kohtaan - Lukijalta - Aamulehti

Koko väestöön kohdistuvat koronarajoitteet ovat epäreiluja rokotettuja ja taudin sairastaneita kohtaan

4.8.2021 7:00

Koronatartunnat lisääntyvät tällä hetkellä nuoremmassa, ei rokotetussa väestönosassa. Leviämisestä ollaan jälleen yhtä huolissaan kuin ennen rokotteita. Tilanne on nyt kuitenkin täysin erilainen.

Nyt taudin suurimpaan riskiryhmään kuuluvat henkilöt ovat rokotettuja jo kahteen kertaan ja pääosin turvassa taudin suhteen. Nuorilla aikuisilla tauti on pääosin lievä tai jopa lähes oireeton. Sairastettu tauti antaa tutkimusten mukaan kuitenkin hyvän immuniteetin. Taudin nyt sairastavissa voi olla paljon henkilöitä, jotka eivät haluaisi ottaa rokotetta. Sairastamalla he osallistuvat kuitenkin laumasuojan muodostumiseen.

Laumasuojan syntyminen on ratkaiseva tekijä koronankin lopullisessa kitkemisessä.

Koko väestöön kohdistuvat rajoitteet ovat nyt todella epäreiluja rokotettuja ja taudin sairastaneita kohtaan. Jos välttämättä halutaan vielä rajoittaa ihmisten elämää, olisi koronapassin käyttöönotto nykytilanteessa ainoa järkevä rajoitustoimi.

Tärkeintä olisi kuitenkin nyt luoda taudille ja siihen reagoinnille uudet pelisäännöt, jotka huomioivat rokotekattavuuden ja vähäisen kuormituksen terveydenhuoltoon, vaikka tartuntamäärät voivat kasvaa vielä jonkin aikaa. Varmaa on, että nykytilanteessa tapausmäärät kääntyvät laskuun ilman uusia rajoituksiakin.

Jorma Lehtinen

erikoislääkäri, Lempäälä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut