Lukijalta: Tammikuun 2022 aluevallit ovat tärkeä vaikuttamisen paikka - Lukijalta - Aamulehti

Sote saatiin valmiiksi, joten nyt kuntalaisten täytyy herätä uusiin aluevaltuustovaaleihin

25.6.2021 7:54

Nyt kun eduskunta on hyväksynyt sote-lait, on aika suunnata katseet kohti tulevia hyvinvointialueita. Sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirretään kunnilta perustettaville hyvinvointialueille, jotka vastaavat maantieteellisesti suurin piirtein nykyisiä maakuntia, pois lukien Helsinki ja Uusimaa, joilla on oma sote-ratkaisunsa.

Hyvinvointialueen ylintä päätäntävaltaa tulee käyttämään suorilla vaaleilla valittu aluevaltuusto. Aluevaltuustot tulevat olemaan paljon vartijoina.

Lue lisää: Historiallinen sote-uudistus hyväksyttiin, mutta mitä tapahtuu seuraavaksi? – Sote-valmistelua johtanut Jaakko Herrala kertoo, miten uudistus etenee Pirkanmaalla

Niiden vastuulla on toteuttaa sote-uudistuksen tavoitteet, joihin kuuluu muun muassa yhdenvertaisten ja laadukkaiden palveluiden turvaaminen, palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen sekä hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen.

Ensimmäiset aluevaalit on tarkoitus järjestää tammikuussa 2022 eli jo puolen vuoden kuluttua. Kesäkuun kuntavaaleissa äänestysprosentti jäi ennätyksellisen alhaiseksi. Vaaliväsymystä on näkyvissä.

Kyselyiden mukaan suomalaiset ovat pitäneet viime eduskunta- ja kuntavaaleissa tärkeimpinä teemoina vanhustenhuoltoa ja terveyspalveluita. Jatkossa näille kysymyksille on siis ihan omat vaalinsa!

Aluevaltuuston tulee tehdä lakisääteinen hyvinvointialuestrategia, jossa päätetään esimerkiksi palveluiden järjestämistä ja tuottamista koskevista linjauksista, palvelutavoitteista sekä asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu säilyy lain mukaan kunnilla vuoden 2022 loppuun asti. Tämän jälkeenkin kunnilla on merkittäviä tehtäviä muun muassa varhaiskasvatukseen ja sivistystoimeen, työllisyyden hoitoon ja asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyen, jota kunnat tekevät tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueiden ja muiden toimijoiden kuten yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjä, kuntia ja hyvinvointialueita yhdistää yhteinen tavoite, ihmisten hyvinvointi.

Tulevat aluevaalit on tärkeä vaikuttamisen paikka, joissa osoitetaan suunta sosiaali- ja terveyspalveluidemme tulevaisuudelle. Silloin ei ole syytä nukkua!

Minttu Ojanen

erityisasiantuntija, Soste Suomen sosiaali ja terveys ry

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut