Lukijalta Taysin Sydänsairaalan ylilääkäri: Hoitorajausta harkitaan yhdessä potilaan kanssa – Silloin luovutaan hyödyttömäksi arvioidusta hoidosta - Lukijalta - Aamulehti

Sydänsairaalan ylilääkäri: Hoitorajausta harkitaan yhdessä potilaan kanssa – Silloin luovutaan hyödyttömäksi arvioidusta hoidosta

11.6. 6:29

Nimimerkki Pappa (AL 6.6.) ihmetteli lääkärin kysymää elvytyskiellon hyväksymistä Sydänsairaalan poliklinikalla. Yleisesti ottaen jo potilaslaki velvoittaa, että lääkärin on hoidettava potilasta yhteisymmärryksessä hänen kanssaan.

Joskus lääkäri voi harkita myös hoitorajauksen tekemistä yhdessä potilaan kanssa. Hoitorajauksella tarkoitetaan lääketieteellisesti perusteltua päätöstä pidättäytyä tai luopua hyödyttömäksi arvioidusta hoidosta, kuten elvytyksestä, tehohoidosta tai muusta hoitotoimenpiteestä, jotta vältettäisiin turha kärsimys ja elämänlaadun heikkeneminen.

Mahdollisuuksien mukaan potilaalle ja hänen läheisilleen on annettava aikaa harkita asiaa.

Kun hoidetaan vaikeasti sairaita potilaita, lääkärin tulisi ottaa hoitorajauspäätöksen tekeminen huomioon jo ennen kuin joudutaan elvytystä ja/tai tehohoitoa vaativaan tilanteeseen. Hoitorajaus ei kuitenkaan vaikuta muihin potilaan hoitovalintoihin.

Lisäksi hoitorajaus voi koskea vain tiettyä vaihetta potilaan sairaudessa ja se tulee myös purkaa, jos muutos potilaan tilassa sitä edellyttää.

Markku Eskola

sairaalajohtaja, ylilääkäri, Tays Sydänsairaala

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: