Lukijalta: Tampereesta eurooppalainen edelläkävijä? - Lukijalta - Aamulehti

Tampereesta eurooppalainen edelläkävijä?

Kaupungit ovat merkittävässä roolissa Euroopan Unionin ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

8.5. 10:37

Sunnuntaina 9. toukokuuta vietettävä Eurooppapäivä juhlistaa Schumanin julistusta, jossa EU:n perustajaisä Robert Schuman ehdotti Saksan ja Ranskan hiilivarojen yhdistämistä. Tästä julistuksesta syntyi 71 vuotta sitten Euroopan hiili- ja teräsyhteisö ja myöhemmin nykymuotoinen EU, josta on kasvanut maailman suurin sisämarkkina-alue, investori ja kauppamahti.

Nyt Euroopan unioni on asettanut tavoitteekseen pyrkiä maailman ensimmäiseksi ilmastoneutraaliksi talousalueeksi vuoteen 2050 mennessä. Linjaus on kirjattu uuteen ilmastolakiin, jonka sisällöstä päästiin sopuun huhtikuun lopussa. Tavoitteen saavuttamisessa eurooppalaiset kaupungit, kuten Tampere, tulevat olemaan merkittävässä roolissa. Jo tällä hetkellä eurooppalaisista valtaosa asuu kaupungeissa, ja vuonna 2050 niissä ennustetaan asuvan 85 prosenttia Euroopan väestöstä.

Kaupunkien keskeinen rooli on nostettu esiin nyt myös useissa kiinnostavissa EU-aloitteissa, joissa Tampereenkin kannattaa olla aktiivinen. Uusi Horizon Europe-tutkimusohjelma etsii sataa eurooppalaista älykästä ja kestävää kaupunkia, jotka pyrkivät ilmastoneutraaliksi 2030. Näissä kaupungeissa halutaan kehittää ja rahoittaa asumisen, liikenteen ja kaupunkisuunnittelun ratkaisuja, joilla ne tulevat näyttämään innovaatioiden mallia koko Euroopalle.

Samoin parhaillaan on käynnistymässä ”Uusi Bauhaus”-projekti, jossa haetaan uusia tapoja tulevaisuuden kestävälle ja viihtyisälle kaupunkisuunnittelulle ja asumiselle laajassa yhteistyössä tieteen, taiteen ja asukkaiden kanssa. Tavoitteena on yhteensovittaa kestävää kehitystä ja viihtyvyyttä sekä osallistaa kansalaisia ratkaisujen löytämiseksi tulevaisuuden haasteisiin.

Kaupungeissa yksi isoimmista muutoksen paikoista on liikenne. Euroopan tasolla on tarve vähentää liikenteen päästöjä jopa 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Tämän saavuttamiseksi tarvitaan todella merkittäviä investointeja sekä koko liikennejärjestelmän uudistamiseen että päästöttömiin liikennemuotoihin. Tampereella tehdyt linjaukset raitiotieverkon laajentamisesta, lähijunaliikenteen kehittämisestä ja kevyen liikenteen edistämisestä luovat pohjaa sellaiselle kestävälle kaupunkiliikenteelle, jota koko Euroopassa tavoitellaan.

Uusia mahdollisuuksia tulevaisuuden kaupungeille tuovat erilaiset digitaaliset ratkaisut. Liikkumisesta voi tulla yhä helpompaa ja sujuvampaa, kun vaihtoehtoina ovat alustatalouteen perustuvat innovaatiot. Kun nyt kännykkäsovelluksella voi ottaa käyttöön sähköpotkulaudan ja tänä kesänä Tampereella ensimmäistä kertaa kaupunkipyörän, pian valikoima laajenee toivottavasti myös ympäristöystävällisiin yhteiskäyttöautoihin ja käyttäjälle mahdollisimman saumattomasti myös erilaisiin joukkoliikenteen vaihtoehtoihin.

Tulevaisuuden kestävän ja älykkään kaupungin rakentaminen lähtee kaupunkisuunnittelusta. Tässä Tampereella on jo hienoja esimerkkejä. Samalla edistämme viihtyisämmän kaupunkiympäristön luomista ja puhtaan lähiluonnon säilymistä. Luonnon monimuotoisuutta voi ja pitääkin vaalia tulevaisuudessa entistä enemmän myös kaupungeissa.

Tampereen kannattaa olla etulinjassa edistämässä kestävämpää kaupunkikehitystä. Se tuo seudulle myös sitä kansainvälistä vetovoimaa ja kiinnostavuutta, joka voi tehdä Tampereesta eurooppalaisessa mittakaavassa paljon kokoaan suuremman.

Henna Virkkunen

Europarlamentaarikko

Arttu Rintanen

Tampereen Eurooppanuorten varapuheenjohtaja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: