Lukijalta: kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen: Hallituksen kehysriihi on vastuuton - Lukijalta - Aamulehti

Hallituksen kehysriihipaketti on vastuuton

Julkisen talouden vahvistamiseksi ei nytkään sovittu riittävistä työllisyystoimista, kirjoittaa kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen.

3.5. 6:58

Kriisivaiheen jälkeen Suomi tarvitsee jälleen pidemmälle katsovaa johtamista. Akuutin kriisin jälkeen katse on kyettävä nostamaan kriisinhoidosta ja tilanteisiin reagoinnista tulevaisuuden aktiiviseen rakentamiseen. Se vaatii näkemyksellistä johtajuutta ja kykyä synnyttää yhteinen näkemys toivotusta tulevaisuudesta.

Kriisien keskellä kansallinen yhtenäisyys usein korostuu. Yhteistä vihollista, kuten koronavirusta, vastaan on suhteellisen helppo toimia yhdessä, kun se on välttämätöntä. Mutta kun kriisistä astutaan ulos ja tulisi kyetä tekemään isoja ja vaikeita valintoja Suomen tulevaisuudesta, koronan varjoon jääneet ideologiset erot nousevat pintaan.

Näin näyttäisi käyneen myös maan hallitukselle. Viime viikkojen hallituskriisi kertoo siitä, että ideologista liimaa ja, mikä huolestuttavampaa, keskinäistä luottamusta ei ole. Vaikka hallitus pysyikin koossa, sen toimintakyky heikentyi. Jos näkemykset ovat näin kaukana toisistaan ja luottamus näin ohutta, luvassa on jatkossakin suuria jännitteitä ja laihoja kompromisseja.

Eniten huolestuttaa se, millaisia tuloksia puoliväliriihen näytelmä lopulta tuotti.

Suomessa on Ahon ja Viinasen ajoista lähtien ollut periaate, että hallitusohjelmassa sovitaan, paljonko hallituksella on käytössä menoja. Tämä periaate eli kehyssääntö on tehty veronmaksajien turvaksi. Sen tarkoituksena on varmistaa, että hallitus ei paisuta julkisia menoja kohtuuttomasti suomalaisten piikkiin. Nyt hallitus on rikkomassa tämän vuosikymmenten periaatteen.

Julkisen talouden vahvistamiseksi ei nytkään sovittu riittävistä työllisyystoimista. Tavoitteena oli vahvistaa julkista taloutta 2000 miljoonalla, mutta riihen keinoilla päästään vaivoin 150 miljoonaan. Työllisyysasteen nostamiseksi saadaan sen sijaan taas lisää työryhmiä. (Vinkiksi hallitukselle: Kokoomus on jo aiemmin esittänyt keinoja, joilla Suomeen olisi mahdollista saada yli 100 000 uutta työllistä lisää, jotka aidosti vahvistaisivat julkista taloutta. Niitä saa käyttää. Olemme myös luvanneet tukea jokaista hallituksen päätöstä, joka kasvattaa työllisyyttä julkista taloutta vahvistaen.)

Riihessä ei myöskään luotu konkreettista polkua velaksi elämisen lopettamiseksi, vaan miljardien alijäämän päälle suomalaisten piikkiin otetaan 1,4 miljardia lisää velkaa.

Tämänkö päättämiseen tarvittiin kahdeksan päivää ja hallituskriisi? Minne hukkui taloudellinen vastuullisuus?

Kuka tahansa osaa ottaa velkaa ja jakaa rahaa, mutta on välttämätöntä huolehtia, että talouden pohja pysyy vakaana. Rinteen-Marinin hallitus aloitti työnsä lisäämällä julkisia menoja, uusia normeja ja hallintoa, mutta tulopuolta vahvistavia päätöksiä jäimme nyt edelleen odottamaan.

Herää väistämättä kysymys, ovatko kaikki hallituspuolueet ymmärtäneet Suomen ongelmien vakavuutta. Väestömme ikääntyy ja työikäisten määrä laskee uhkaavasti. Yhä pienempi joukko suomalaisia kannattelee hyvinvointiyhteiskunnan perustuksia.

Nykyisellä velkapolitiikalla ei näitä ongelmia ratkaista, vaan tarvitaan menomalttia, rakenteellisia uudistuksia työllisyyden ja kasvun vauhdittamiseksi sekä päätöksiä yritystemme kilpailukyvyn parantamiseksi, sillä yhteinen hyvinvointimme syntyy vain työnteosta ja yrittämisestä.

Hallituksella olikin puoliväliriihessä käsissään hyvinvointipalvelujen tulevaisuus. Ei enempää, ei vähempää. Hallituksen ratkaisulla päätettiin Suomen suunnasta vuosiksi ja se suunta ei nyt näytä valoisalta.

Toivon hallitukselle jatkossa viisautta muistaa, että meillä on päättäjinä vastuu paitsi tästä hetkestä, myös tulevasta.

Anna-Kaisa Ikonen

Kirjoittaja on pirkanmaalainen kansanedustaja (kok.).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?