Sairaus haastaa parisuhteet – arki, talous ja parisuhde voivat olla koetuksella - Lukijalta - Aamulehti

Sairaus haastaa parisuhteet – arki, talous ja parisuhde voivat olla koetuksella

Terveydenhuollossa unohdetaan ajoittain läheisten kokemukset ja niiden merkitys sairauksien kanssa painivien perheiden elämässä.

28.4. 7:23

Sairaudet ja oireyhtymät sekä niistä aiheutuvat moninaiset oireet vaikuttavat ihmisten elämään usein eri tavoin. Oireiden kirjo vaikuttaa paitsi sairastuneisiin, myös heidän läheisiinsä, perheenjäseniin ja elämänkumppaneihin.

Terveydenhuollossa unohdetaan ajoittain läheisten kokemukset ja niiden merkitys erilaisten sairauksien kanssa painivien perheiden arjessa ja elämässä.

Sairaudet haastavat ihmisten henkistä, fyysistä ja emotionaalista hyvinvointia. Arki, talous ja parisuhteen vuorovaikutus voivat olla koetuksella.

Sairaus perheessä haastaa parisuhteen dynamiikan ja tunneilmaston. Terveydelliset huolet altistavat usein myös mielenterveyden haasteille.

Koronapandemia on vaikuttanut myös läheisten jaksamiseen ja lisännyt heidän kokemaansa huolta sairastuneesta.

Hyvinvoiva parisuhde tukee koko perhettä ja luo hyvinvointia ympärilleen. Ennaltaehkäisevä ja parisuhdetta vahvistava tuki on merkittävää koko perheelle. Kommunikaatiota ja ymmärrystä voidaan parisuhteessa harjoitella ja lisätä, ja löytää tätä kautta yhteisiä ratkaisuja parisuhteen ja perheen hyvinvoinnin tueksi.

Potilasjärjestöt tarjoavat arvokasta vertaistukea ja tietoa sekä sairastaville että heidän läheisilleen. Sairastava ja heidän läheisensä hyötyvät vertaistuesta sekä erilaisista matalan kynnyksen tukimuodoista. Sairastuneen läheissuhteiden ja vanhempien parisuhteen tukemisen teemat tulisi kyetä huomioimaan ja turvata jatkossa tulevaisuuden sote- ja hyte-kentällä, jotta erilaiset tuen muodot ja palvelut ovat helposti saatavilla. Tämän toteutumiseen tarvitaan järjestöjen, kuntien ja maakuntien tiivistä yhteistyötä.

Elina Purho

toiminnanjohtaja, Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry, Tampere

Ulla Suvanto

toiminnanjohtaja, IBD ja muut suolistosairaudet, Tampere

Suvi Laru

toiminnanjohtaja, Parisuhdekeskus Kataja ry, Helsinki

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos