Lukijalta: Maria Ohisalo ja Minna Hölttä: Ilmastotoimista lisää kestävää kasvua Pirkanmaalle - Lukijalta - Aamulehti

Ilmastotoimista lisää kestävää kasvua Pirkanmaalle – maakunta on edelläkävijä monessa suhteessa

Suomen kestävän kasvun ohjelman ilmastotoimista lisää kestävää kasvua Pirkanmaalle, kirjoittavat Maria Ohisalo ja Minna Hölttä.

23.4.2021 7:34

Maaliskuussa julkistettu Suomen kestävän kasvun ohjelma, eli suunnitelma EU-elvytysrahan käytöstä, nostaa maata koronakriisistä ja rakentaa sillan Suomen tulevaisuuteen.

Me emme kahlitse elvytystoimilla Suomea vanhaan, viime vuosisadan saastuttavaan teknologiaan, vaan käytämme tämän tilaisuuden uudistumiseen, kehittymiseen ja kilpailukykymme vahvistamiseen. Tämä hiilineutraalin Suomen rakentaminen hyödyttää myös Pirkanmaata.

Suomi on käyttämässä puolet kestävän kasvun ohjelman rahasta, eli miljardi euroa ilmastotoimiin, jotka samaan aikaan elvyttävät myös taloutta. Sillä rahalla jatkamme esimerkiksi irtautumista öljylämmityksestä, vahvistamme kiertotaloutta ja vauhditamme liikenteen päästövähennyksiä. Suomeen tullaan esimerkiksi rakentamaan lisää tuuli- ja aurinkovoimaloita ja teollisuuden päästöjä vähennetään.

Julkisen ilmastorahoituksen on laskettu vivuttavan moninkertaisesti myös yksityistä rahaa ilmastoinvestointeihin – tällöin kokonaissumma nousee useampaan miljardiin. Tämä tarkoittaa sitä, että myös Pirkanmaalla on mahdollisuus rakentaa yrityksille ja yrittäjille vihreän talouden kasvualustaa, josta voi ponnistaa kilpailemaan myös globaaleilla markkinoilla.

Kestävistä ratkaisuista on jo hyviä kokemuksia, ja Pirkanmaalla ollaankin jo monessa suhteessa edelläkävijöitä muun muassa raideliikenteen kehittämisen, koulutuksen ja innovaatioiden saralla.

Teollisen mittakaavan uudenlainen bio- ja kiertotalouden liiketoiminta-alue ECO3 toimii jo Nokialla ja Tampereella rakennetaan hiilinegatiivinen Hiedanranta, joka tuottaa enemmän kuin kuluttaa.

Juuri nyt on myös valmistumassa Pirkanmaan biokaasutiekartta, joka keskittyy Pirkanmaan biokaasutuotannon ja -käytön edistämistä tukeviin ja vahvistaviin toimiin.

Kestävän kasvun ohjelman myötä voidaan ottaa uusi loikka puhtaiden ratkaisujen, kiertotalouden ja osaamisen kasvattamisen suhteen.

Maria Ohisalo

sisäministeri, Vihreiden puheenjohtaja

Minna Hölttä

Valkeakosken vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut