Lukijalta: Ikäihmisten perhehoito on yksi ratkaisu vanhustenhoidon hankalaan tilanteeseen - Lukijalta - Aamulehti

Ikäihmisten perhehoito on yksi ratkaisu vanhustenhoidon hankalaan tilanteeseen

Perhehoitajien palkkaus ja sosiaaliturva on saatava kuntoon.

10.3. 7:31

Kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd) peräänkuulutti 25.1. Aamulehden mielipidekirjoituksessaan, kuinka ”kotona asumisen ja tehostetun palveluasumisen väliin tarvitaan joustavia, monimuotoisia ja yhteisöllisiä asumis- ja palvelukokonaisuuksia.”

Lue lisää: Kotihoito on vanhustenhoidon ykköspulma ja oikeastaan tikittävä aikapommi

Ikäihmisten perhehoito vastaa kaikkiin edellä mainittuihin. Tämä hoitomuoto on kunnille edullinen, ikäihmiselle itselleen antoisa ja turvaa tuova, ja lisäksi yksi työllistämisen muoto.

Perhehoidon eri toimintamuodot tarjoavat joustavia ja monimuotoisia palveluja ikääntyneille.

Osavuorokautisessa perhehoidossa ikäihminen käy päivätoiminnassa perhekodissa pienessä porukassa. Tilapäinen perhehoito tarjoaa omaishoitajille mahdollisuuden vapaaseen ja ikäihmiselle kodin siksi aikaa. Pitkäaikainen perhehoito on asumis- ja hoitomuoto, jossa ikäihminen muuttaa perhekotiin perheenjäseneksi.

Näiden lisäksi on vielä perhehoitajan palvelut ikäihmisen omaan kotiin. Pirkanmaan alueella toimintaa valvoo ja koordinoi Perhehoidon yksikkö.

Perhehoitoliitto tukee sote-uudistuksen toteutumista, jossa tavoitteena on, että tulevilla hyvinvointialueilla on yhtenäiset toimintaohjeet perhehoidon suhteen. Tämä olisi erinomainen parannus nykyiseen tilanteeseen, mutta se ei vielä poista sitä ongelmaa että ikäihmisten perhehoitoa hoitomuotona on valtakunnallisesti todella vähän.

Pirkanmaa on hyvin edustettuna, ja silti täälläkin on vain kourallinen ikäihmisten perhekoteja. Syynä tilanteeseen on vähäinen tietämys asiasta sekä mahdollisten perhekotien pitäjillä että myös käyttäjillä.

Toinen tärkeä asia, jolla varmasti olisi myös vaikutusta perhekotien määrään, on palkkaus ja sosiaaliturva. Perhehoitajat sitoutuvat toimeen koko sydämellään ja avaavat kotinsa ovet yhteisölliselle toiminnalle. Sen lisäksi että ikäihmisten perhehoidosta pitää tehdä yksi vakavasti otettava hoitomuoto kuntiin, samalla on tarkastettava perhehoitajan etuudet ja palkkaus.

Tämä on joka tapauksessa kunnille edullinen hoitomuoto ja ikäihmiselle sekä hänen omaisilleen kuin lottovoitto.

Johanna Ketola

ikäihmisten perhehoitaja, kuntavaaliehdokas (vihr.), Pälkäne

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut