Lukijalta: Paikallisesta sopimusesta on tullut monelle pakkomielle - Lukijalta - Aamulehti

Paikallisesta sopimisesta on tullut monille tahoille pakkomielle – Tutkimustietoa vaikutuksista Suomen oloissa ei ole

10.3. 6:59

Valtiovarainministeriö maalasi tuoreessa raportissaan synkän kuvan Suomen talousnäkymistä tällä ja seuraavalla vuosikymmenellä. Mutta virkamiehillä oli asiaan ihmelääke, paikallinen sopiminen: ”Suomen ongelmia voisi korjata se, että työehdoista sovittaisiin nykyistä laajemmin työpaikoilla.”

Ministeriön tarjoama lääke oli tarkoitettu vauhdittamaan takussa olevia neuvotteluja, joilla yritetään löytää ratkaisu hallitusohjelman kirjaukseen paikallisen sopimisen lisäämisestä. 3.4.2021 todettiin taas kerran, että sopua ei löydy.

Umpikujassa näkyy paradoksi: sopijapuolet ja asiantuntijat korostavat luottamusta paikallisen sopimisen kulmakivenä, mutta neuvottelujen kariutuminen ja osapuolten välit osoittavat, että luottamus on täysin hukassa – eikä se synny keskinäisestä syyttelystä!

Paikallisen sopimisen vaikutuksista on arvioita, jotka eivät ole tästä maailmasta. Tässä ajassa tehtyä ja Suomen oloissa koeteltua tutkimustietoa ei ole. Sopimisesta onkin tullut monille tahoille pelkkä pakkomielle: sopimista sopimisen vuoksi oman kannattajakunnan miellyttämiseksi. On unohdettu vanha sanonta: ”ei se koira hauku, joka väkisin metsään viedään”.

Paikallisen sopimisen idea, ihmiselle hyvä työ ja siitä syntyvä tuottavuuden lisäys, katoaa, jos sopiminen kahlitaan liiallisilla määräyksillä ja muotoseikoilla.

Paikallinen sopiminen runsaine mahdollisuuksineen ei tarvitse lakia, vaan se on luonnollinen seuraus johdon ja henkilöstön reiluista, mutkattomista ja luottamuksellisista väleistä, siis hyvästä johtamisesta.

Paikallinen sopiminen ei saa merkitä nykyisen sopimusjärjestelmämme romuttamista, koska silloin menetetään se luottamus, joka on vuosikymmenien aikana rakentunut ja vähitellen institutionaalistunut sopimusjärjestelmäämme ja sen käytäntöihin.

Eri asia on, jos perimmäinen tarkoitus onkin romuttaa yleissitovuus ja nujertaa koko ay-liike?

Paavo Lintula

Tampere

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut