Tiukkaa tekstiä koululaisilta: Aikuiset ovat saaneet huvitella pitkin pandemiaa ja nuoret joutuvat maksamaan siitä kovan hinnan nyt ja tulevaisuudessa - Lukijalta - Aamulehti

Tiukkaa tekstiä koululaisilta: Aikuiset ovat saaneet huvitella pitkin pandemiaa ja nuoret joutuvat maksamaan siitä kovan hinnan nyt ja tulevaisuudessa

Nuorilta riistetään etäkoulussa kasvulle ja kehittymiselle tärkeä sosiaalinen ympäristö, kulttuurielämykset sekä rutiinit. Tilalle annetaan tietokoneen ruutu, loputon määrä koulutehtäviä ja yksinäisyys, kirjoittaa kaksi koululaista.

7.3. 11:24

Herään aamulla 8.10. Tuntini alkaa 8.15. Otan tottuneesti tietokoneen lattialta ja laitan meetin pyörimään. Ensimmäiset oppitunnit keikun unen ja valvetilan rajamailla ja tunnin loputtua havahdun miettimästä, mistä tunnilla oikein puhuttiin. Päivä jatkuu samaa rataa ja hyvällä tuurilla saan kaikki koulutyöt tehtyä iltayhdeksään mennessä.

Edellä kuvailtu tilanne on valitettavan tuttu monelle pirkanmaalaisnuorelle viime keväältä, jolloin oppiminen kärsi, mielenterveys keikkui vaakalaudalla ja oppilaat suorastaan hukutettiin koulutehtäviin.

Nyt seisomme saman tilanteen äärellä. Erona on kuitenkin se, että viime keväänä etäopetukseen siirtyminen oli välttämätöntä, nyt tilanne ei sitä Pirkanmaalla kuitenkaan vaatisi.

Viime kevään jälkeen on useasti todettu, että etäkouluun siirtyminen on yksi viimeisistä keinoista hallita pandemiaa, eikä siihen ryhdytä kevein perustein, vaan ainoastaan silloin, kun muu ei enää auta ja terveydenhuollon kantokyky on merkittävästi vaarantunut.

Ovatko kaikki keinot olleet nyt käytössä? Ei, kaikkia keinoja ei ole käytetty.

Tilanne Suomessa on huonontunut jo pitkään, mutta samaan aikaan baarit, ravintolat ja aikuisten harrastetilat, muun muassa kuntosalit, ovat olleet auki. Minkä takia tähän ei olla reagoitu aikaisemmin, vaan vasta nyt, kun uhattuna on myös nuorten koulutus ja mielenterveys? On uskomatonta, että nuorten koulutuksesta ja mielenterveydestä ollaan valmiita tinkimään -- samaan aikaan, kun aikuiset ilakoivat baareissa. Ovatko nämä kaksi asiaa hyvinvointiyhteiskunnassamme tosiaankin samalla viivalla?

Viime kevääseen verrattuna etäkoulun haitoista on huomattavasti enemmän tietoa ja onkin useaan otteeseen todettu, että etäkoulun haitat ovat suuremmat kuin sen hyödyt. Samoin totesi myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, joka puheissaan vahvasti vetosi siihen, että rajoitustoimien on ensin kohdistuttava aikuisiin ja tätä väitettä puoltavat häneen mukaansa myöskin epidemiologiset syyt. Näin ei kuitenkaan ole ollut, vaan aikuiset ovat saaneet huvitella pitkin pandemiaa ja nuoret joutuvat maksamaan siitä kovan hinnan nyt ja tulevaisuudessa.

Niin pahalta kuin se kuulostaakin, nuoret voivat huonosti etäkoulun takia, ja tämä on asia, joka on yksinkertaisesti tajuttava. Nuorilta riistetään etäkoulussa kasvulle ja kehittymiselle tärkeä sosiaalinen ympäristö, kulttuurielämykset sekä rutiinit.

Tilalle annetaan tietokoneen ruutu, loputon määrä koulutehtäviä ja yksinäisyys.

Koulun merkitys nuorille on hyvin laaja ja se on syytä ymmärtää. Koulu tarjoaa puitteet hyvään ja mielekkääseen elämään tässä ja nyt eikä pelkästään tulevaisuudessa, niin kuin usein on tapana ajatella.

Onko todella niin, että suomalaiset ovat valmiita uhraamaan nuoret, tulevaisuutensa rakentajat, ja tämän yhteiskunnan, jonka puolesta on taisteltu niin rintamalla kuin sen jälkeenkin?

Solja Rapola

Laura Uotila

Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos