Lukijalta: Päiväkodit ovat vanhempien arjen pelastus - Lukijalta - Aamulehti

Päiväkotien auki pitäminen on ollut vanhempien arjen pelastus – Työntekijöiden jaksamiseen pitää kiinnittää huomiota

3.3. 6:52

Oman osansa koronarajoituksista on saanut meistä jokainen myös varhaiskasvatus. On tullut maskit ja visiirit, vierailuja on rajoitettu ja ystävänpäivät sekä muut juhlat peruttu.

Aamupalalla, päivällisellä ja välipalalla olisi hyvä olla tarjoilijan kokemusta, kun lastaa ruokaa lautasille ja kärrää annoksia pitkin päivää nälkäisten lasten eteen ruokalassa. Poikkeusoloissa lapset eivät saa toistaiseksi harjoitella ruoan noutamista itse linjastolta, vaan työntekijä hakee ruoan oman ryhmänsä lapsille.

Moni ennen yhteishenkeä nostattanut päiväkodin tapahtuma on nyt kiellettyjen herkkujen listalla. Varhaiskasvatusta ei voi tehdä kuitenkaan etänä, sillä ihmislapset kasvavat ja kukoistavat vain sensitiivisessä vuorovaikutuksessa. Kaikesta poikkeusoloista johtuvasta kuormittavuudesta huolimatta varhaiskasvatuksessa pyritään pitämään turvallisesta perusarjesta kiinni.

Päiväkotien auki pitäminen ja subjektiivinen päivähoito-oikeus on ollut tänä aikana vanhempien arjen pelastus.

On lapsiperheitä, joiden turvaverkko on olematon tai lähisuku kaukana. Vanhemmilla on huolta toimeentulosta. Etätyö energisten pikku ihmisten kanssa ei ole niin hohdokkaan hauskaa pidemmän päälle, kuin miltä se sosiaalisen median päivityksissä viime keväänä näytti. Pienten lasten vanhempien vuorotyö on suorastaan mahdotonta ilman päiväkodin vuorohoidon toimimista.

Vanhemmat ovat ymmärtäneet ne haasteet, mitä poikkeustilanne on tuonut tullessaan varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatus ei ole kuitenkaan muusta yhteiskunnasta erillään oleva saareke, siellä näkyvät myös ajan ilmiöt. Ei ihme, että monet työntekijät kokevat uupuvansa, sillä me varhaiskasvattajatkaan emme ole yli-ihmisiä.

Kaikkien edun mukaista olisi työnantajien ja ammattiliittojen herätä tälle huolestuttavalle asialle. Miettiä yhdessä avauksia ja ratkaisuja, miten työelämässä jaksamista edesautetaan ja sen kuormittavuutta vähennetään tänä poikkeusaikana myös varhaiskasvatuksen arjessa.

Eeva-Liisa Juurijärvi

varhaiskasvatuksen opettaja, Ikaalinen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?