Lukijalta: Sisäilmaongelmaa pitäisi selvittää ”ruumiinavauksella” - Lukijalta - Aamulehti

Sisäilmaongelmaa pitäisi selvittää rakennuksen ”ruumiinavauksella”

3.3. 6:52

Julkisuudessa on paljon kirjoiteltu päiväkotien ja koulujen sisäilmaongelmista. Usein ei ole löydetty selkeitä syitä oireiluun.

Olen useiden erilaisten kerrostalojen remonteissa nähnyt, millainen on asuntojen puhtaanapidon taso. Myös taloyhtiön rakenteissa voi olla vikaa. Samoin omakotitaloissa voi olla vastaavia asioita vialla.

Näkisin aiheellisena tehdä oireilevien koteihin vastaava sisäilman tarkastus, ainakin pistokokeina. Se kuitenkin törmännee yksityisyyden suojaan. Syitä oireiluun voisi löytyä sieltäkin.

Toiseksi pitäisi joihinkin purettaviin rakennuksiin tehdä "ruumiinavaus", jolla selviäisi mikä on aiheuttanut sisäilman pilaantumisen. Se olisi helppo tehdä purkamisen yhteydessä. Tätä on pari asiantuntijaa ehdottanut, mutta kuntia, yliopistoa tai ammattikorkeakoulua ei näytä kiinnostavan.

Nokialla asiakasraadissa ehdotin tällaista tutkimusta. Epäily oli, että siinä voisi paljastua "hankalia asioita". Helpompi rakentaa uutta?

Remontteja suunnittelevat konsultit ovat virheettömiä, vaikka miljoonien remontin jälkeen kohde todetaan purkukuntoiseksi parin vuoden jälkeen! Toisaalta sisäilmaongelmien ja oireilujen varjolla saadaan läpi päätös rakentaa uusi moderni rakennus, "joka vastaa nykyajan vaatimuksia".

Paljon on pilattu vanhoja kohteita uusien määräysten mukaisella alipaineisella ilmanvaihdolla.

Aimo Järvinen

Nokia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?