Lukijalta: Vaalien siirtämisestä on ennakkotapaus - Lukijalta - Aamulehti

Vaalien siirtämisestä on ennakkotapaus – Ovatko perusteet nyt vähäpätöisemmät kuin 2016

22.2. 6:29

Syksyn 2016 kuntavaalit siirrettiin huhtikuulle 2017. Suunnitelmissa oli myös toinen puolen vuoden siirto. Ajatuksena oli pitää ensimmäiset maakuntavaalit kuntavaalien yhteydessä.

Ennakkotapaus meillä siis on. Voidaankin oikeutetusti kysyä, ovatko perusteet vaalien siirtämiselle nyt vähäpätöisemmät kuin reilu neljä vuotta sitten?

Jos vaalit ajallaan kuitenkin pidetään, miten se tapahtuu terveysturvallisesti ja niin, että kaikkien äänioikeutettujen mahdollisuus äänestämiseen mahdollistetaan? Miksi siis vaalien ajankohtaa ei voitaisi siirtää vähintäänkin puolella vuodella eteenpäin, jolloin väestön rokotuskattavuus varmaankin olisi jo tuota tavoiteltua 70 prosentin luokkaa?

Olemme huolissamme monesta asiasta: yritysten kannattavuudesta, lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksista, yksinäisyydestä ja terveydestä kaikissa muodoissaan.

Toisiko vaalien siirtäminen jotain lisämurhetta näiden asioiden suhteen? Vastaus on yksiselitteisesti: ei. Terveyden osalta tilanne olisi pelkästään positiivinen.

Omat hankaluutensa vaalien siirrossa toki on, jotka liittyvät esimerkiksi kireään aikatauluun. Lähinnä mahdollinen siirto tai vain siirron esittäminen hermostuttaa sekä paikallisia että valtakunnallisia politrukkeja ja heidän poliittisia intohimojaan.

Tavallinen äänestäjä kyllä ymmärtäisi vaalien siirtämisperusteet.

Jos nyt sitten kaikesta huolimatta vaalit 18. huhtikuuta toimitetaan, tulee erityisesti vaalivirkailijoiden terveys turvata. Tämä edellyttää ohituskaistaa rokotusjonossa!

Jukka Vigren

Nokia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut