Lukijalta: Uskomushoitoihin tarvitaan tiukempaa sääntelyäs - Lukijalta - Aamulehti

Uskomushoitoihin tarvitaan tiukempaa sääntelyä – Selvittääkö hallitus sääntelymahdollisuudet?

19.2. 7:01

Hyvä ministeri Krista Kiuru, haluamme kysyä sinulta miten etenee hallitusohjelman tavoite: Selvitetään vaihtoehto- ja uskomushoitojen eri sääntelymahdollisuudet?

Koronapandemia pelottaa monia ja pelko on nostanut esille salaliittoteorioita ja rokotevastaisuutta. Lisäksi on koko ajan nähtävillä, miten uskomushoidoilla rahastetaan ihmisiä katteettomilla lupauksilla. Moni uskomushoitoa tarjoava osaa kiertää tämän hetkistä lakia, mutta on selvää, että tarvitaan tiukempaa sääntelyä.

Uskomushoitoihin kuuluu myös julmat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen “käännytyshoidot”. Näitä ei Suomessa rajoiteta millään lainsäädännöllä. Tältä väkivallalta ei voida enää sulkea silmiä.

Taakasta voimavaraksi -hanke selvitti viime vuonna “eheytyskyselyssä” sateenkaarivähemmistöjen kokemuksia käännytyshoidoista. Kyselyn mukaan hoitoja annetaan sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten että uskonnollisten yhteisöjen toimesta.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeihin perustuva syrjimättömyyden periaate ei itsessään takaa potilaiden identiteettien kunnioitusta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Ammattilaisen tarvitsee vain kertoa potilaalle, ettei hoito ole yleisen hoitokäytännön mukaista. Asiakkaan kokema ristiriita ei tarkoita, että osaa hänen identiteetistään saisi lähteä tukahduttamaan.

Muun muassa WHO, YK, Euroopan parlamentti sekä Maailman psykiatriyhdistys ovat todenneet käännytyshoitojen olevan epäeettisiä ja vaarallisia.

Tämän asian kanssa ei voida enää vetkutella.

Minna Minkkinen

Vasemmistoliiton 2. varapuheenjohtaja

Perttu Jussila

Vihreiden puoluehallituksen jäsen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut