Lukijalta: Kotihoito on vanhustenhoidon ykköspulma, kirjoittaa kansanedustaja Ilmari Nurminen - Lukijalta - Aamulehti

Kotihoito on vanhustenhoidon ykköspulma ja oikeastaan tikittävä aikapommi

Kotihoitoon täytyy puuttua samalla periksiantamattomuudella ja nopeudella, jolla vanhuspalvelulain ensimmäinen uudistus vietiin läpi, kirjoittaa kansanedustaja Ilmari Nurminen.

25.1.2021 7:17

Hallituskauden alussa vanhuspalveluiden uudistaminen jaettiin kahteen vaiheeseen. Ensimmäinen osa oli henkilöstömitoitus ja toinen osa on kotihoidon vahvistaminen.

Kotihoitoon täytyy puuttua samalla periksiantamattomuudella ja nopeudella, jolla vanhuspalvelulain ensimmäinen uudistus vietiin läpi.

Pitkään odotettu vanhustenhoidon henkilöstömitoitus tuli voimaan lokakuussa. Tämä oli iso työvoitto ja välttämätön parannus vanhustenhoidon nykytilaan. Vaikka meillä on maailman paras hoitohenkilökunta, resurssien puute on aiheuttanut vanhustenhoidon heikon tilanteen. Nyt lakimuutos on tehty ja siihen on varattu rahoitusta.

Katseet on käännettävä kuntiin ja työnantajiin, että he huolehtivat omalta osaltaan henkilöstön riittävyyden takaamisesta ja alan houkuttelevuuden parantamisesta.

Parhaillaan olemme vanhuspalvelulain uudistamisen toisessa vaiheessa. Kotihoito on vanhustenhoidon ykköspulma ja oikeastaan tikittävä aikapommi. Kotihoidossa on yhä huonokuntoisempia ihmisiä ja useiden henkilöstöltä sekä omaisilta saamieni viestien perusteella voidaan puhua jopa heitteille jätöstä. Ongelmat ovat niin suuria, ettei niitä pysty ratkaisemaan hetkessä, mutta vihdoin ne tunnistetaan ja pelkkien puheiden sijaan tehdään ensimmäiset ratkaisut.

Olemme saaneet neuvoteltua tähän vuosittaista lisärahoitusta 45 miljoonaa. Rahoitustarve on paljon suurempi, mutta tällä rahalla on tehtävä mahdollisimman vaikuttavia toimenpiteitä.

Lisäksi on pohdittava keinoja, joilla voidaan parantaa tilannetta esimerkiksi vahvemmilla pelisäännöillä. Näitä keinoja arvioi asiantuntijatyöryhmä ja lakikokonaisuutta viedään eteenpäin sote-uudistuksen rinnalla. Itselläni on kunnianhimoinen tavoite, että saisimme tämän hallituksena mahdollisesti jo kesällä eduskuntaan.

Tämän lakikokonaisuuden uudistamisen tavoitteena on, että vanhukset voivat elää omassa kodissaan turvallisesti ja he saavat tarpeidensa mukaiset kotiin annettavat palvelut. Tämä tarkoittaa, että myös kotihoidon henkilöstön riittävyyttä vahvistetaan lakisääteisesti.

Kotona asumisen ja tehostetun palveluasumisen väliin tarvitaan lisäksi monimuotoisia, joustavia ja yhteisöllisiä asumis- ja palvelukokonaisuuksia. Ympärivuorokautiseen hoitoon on päästä kotihoidosta nykyistä helpommin. Näin voidaan vahvistaa sekä ikäihmisten toimintakykyä että itsenäistä elämää. Tämä on inhimillistä ja ihmisarvoa kunnioittavaa vanhuspolitiikkaa.

Omaishoidon asioita on vuosikymmeniä rakennettu kuin Iisakin kirkkoa. Siellä on runsaasti kasaantuneita ongelmia, joihin tulisi puuttua ja omaishoitajat ovat pitkään tehneet työtä ilman parannuksia.

Itselläni on vahva ajatus siitä, että sote-uudistuksen myötä tulevalla Pirkanmaan hyvinvointialueella saadaan omaishoitajille yhtenäiset kriteerit ja palkkioluokat, jolloin kuntakohtaiset laiminlyönnit jäävät historiaan. Meidän on Pirkanmaalla oltava valtakunnallisesti tässä parhaimmistoa ja näytettävä omaishoitajille konkreettisesti se, miten arvokasta heidän työnsä on. Tässä meillä on ratkaisun avaimet omissa käsissämme.

Paljon puhutaan ikärakenteen heikentymisestä ja ikääntyneet nähdään joidenkin mielestä jopa taakkana. Tämän keskustelukulttuurin on muututtava ja nähtävä eri ikäiset ihmiset voimavarana. Kenenkään ei pidä joutua pelkäämään vanhenemista. Se meidän päättäjien on luvattava kaikille. Vanhustenhoidon parantamisen polku on vaikea ja kivikkoinen, mutta näillä askelilla pääsemme lähemmäs päämäärää.

Ilmari Nurminen

kirjoittaja on pirkanmaalainen kansanedustaja (sd.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut