Puskiaisten oikaisu ei olisi ilmastoteko – Ei turhaa moottoriteitä luontoalueiden läpi - Lukijalta - Aamulehti

Puskiaisten oikaisu ei olisi ilmastoteko – Ei turhaa moottoriteitä luontoalueiden läpi

Autojen määrän kasvu ei kuitenkaan ole luonnonlaki vaan seurausta tehdystä politiikasta, kirjoittavat Jaakko Mustakallio ja Tiina Wesslin.

17.1.2021 8:54

Jocka Träskbäck (kok.) kirjoittaa valtatie 3:n niin sanotusta Puskiaisten oikaisusta (AL 14.1.2021). Kirjoituksessa on muutamia osuvia huomioita, mutta myös harhaanjohtavaa tietoa ja turhaa toiveajattelua.

Ensinnäkin Träskbäck kirjoittaa virheellisesti, että olisi ilmastoteko toteuttaa oikaisu. Tämä ei pidä paikkaansa. Oikaisu kaataisi satoja hehtaareja metsää, tuhoaisi Pirkkalan ja Lempäälän rajalla sijaitsevan arvokkaan ja retkeilijöiden suosiman Taaporinvuoren-Kurikkakallion luontohelmen sekä katkaisisi huippusuositun retkeilyreitin, Birgitan polun. Tämä kaikki uuden moottoritienpätkän ja sen tuoman kuuden minuutin automatkan nopeutuksen takia.

Träskbäck lähtee ajatuksesta, että autoliikenne kasvaa joka tapauksessa ja lisäkaistoja tulisi rakentaa. Autojen määrän kasvu ei kuitenkaan ole luonnonlaki vaan seurausta tehdystä politiikasta.

Tampereen kaupunkiseutu voi valita toisin. Kattava ja sujuva lähijunaverkosto palvelisi parhaiten kaupunkiseudun kehyskuntien asukkaita. Kun useampi vaihtaa oman auton junaan tai jättää sen liityntäpysäköintiin, olisi nykyisillä teillä vähemmän autoilijoita.

Pääkaupunkiseudulla joka toinen matka tehdään käyttäen joukkoliikennettä; Tampereen seudulla vain joka kymmenes.

Väyläviraston selvityksen mukaan liikkumista kaupunkiseudulla tulisikin ruuhkien torjumiseksi ohjata enemmän raideliikenteen kuin autoilun suuntaan.

Träskbäck antaa kirjoituksessaan myös virheellisesti kuvan, että nykyisen moottoritien meluntorjunnan kehittäminen riippuisi tämän uuden oikaisun toteuttamisesta. Näinhän ei ole, vaan meluntorjuntaa ja muuta turvallisuutta esimerkiksi Sääksjärven rampeissa voidaan ja tullaan kehittämään huolimatta uuden moottoritien rakentamisesta. Tässä meluntorjunta-asiassa Träskbäck itse on ollut myös kiitettävän aktiivinen.

Pidetään arvokkaista luonto- ja virkistysalueista huolta ja tehdään mieluummin raiteisiin perustuvaa, järkevää liikennepolitiikkaa.

Jaakko Mustakallio

valtuutettu (vihr.) Tampere

Tiina Wesslin

valtuutettu (vihr), Lempäälä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut