Lukijalta: Pormestariohjelmaa ei voi korvata kaupunkistrategiaa - Lukijalta - Aamulehti

Pormestariohjelma ei voi korvata kaupunkistrategiaa

17.12.2020 7:16

Tampereella on viime vuosina tehty kuntavaalien jälkeen pormestarikoalitiolle niin sanottu pormestariohjelma. Siinä on ollut yleensä kaksi toisiinsa liittyvää osaa.

Ensinnäkin siinä on ollut kova talouden lähtökohta. Tavoitteena on saavuttaa ylijäämäinen talous jollakin usein hiukan epäselvällä aikataululla. Tämä edellyttää yleensä kahta asiaa: kunnallisveron mahdollista korotusta ja ehdottomasti palvelujen leikkaamista ja palvelumaksujen korottamista. Talouspuolessa on lyöty lukkoon myös isot investoinnit pitkäksi aikaa.

Toinen puoli pormestariohjelmasta on sitten ollut niin sanottu ”unelmahöttöosuus”. Tämä on yleensä pääosa ohjelmasta. Tämä on sitä poliittista retoriikkaa, johon Heikki Helin ja Sakari Möttönen viittaavat suurten kaupunkien strategioita pohtivassa tutkimuksessaan Kohti aurinkoista tulevaisuutta (2012). Tässä osassa palveluja kehitetään, lisätään, parannetaan, selvitetään ja arvioidaan sitä ja tätä. Monet tavoitteet ovat hienoja ja puhetta, poliittista retoriikkaa on paljon.

Mutta mitä oikeasti aiotaan tehdä ja saada aikaan? Tämä jää ilmaan leijumaan. Yksityiskohtia on kovin vähän. Tämä on ohjelman myyntipuhetta. Hyvällä asialla ollaan, vaikka tulevat teot eivät siihen ehkä kovin usein viittaakaan.

Pormestariohjelman ristiriitaisuus on siinä, että siinä on ollut kaksi toisistaan irrallaan olevaa osaa, joista talousosa on hallitseva. Talous on se, joka sanelee, ja ”unelmahöttö” on pääosin kaupunkilaisille ja valtuustoryhmille suunnattua poliittista retoriikkaa.

Talouspainotteisella pormestariohjelmalla on isoja seurauksia erityisesti Tampereen vallankäytön suhteen. Seuraukset demokratiavajeen kannalta ovat suuria. Tällainen edellä kuvaamani pormestariohjelma on antanut valtavasti valtaa muutamalle talouspuolen johtavalle virkamiehelle ja vallankäytön suppealle sisäpiirille.

Kun talous on hallinnut, samalla on kasvanut johtavien talousvirkamiesten ja päättäjien sisäpiirin valta. Tampereella tästä on käytetty nimitystä hyväveliverkosto.

Tampereella tarvitaan viimeistään seuraavan kaupunkistrategian laadinnan yhteydessä todellinen kaupunkiyhteisön ohjelma, jossa kaupunkilaiset, erilaiset sidosryhmät ja kaupungin henkilöstö saavat sanoa sanansa siitä, miten kaupunkiamme kehitetään.

Pormestariohjelma on valitettavasti osoittautunut vain kaupunkiorganisaation ylätason ja johtavien talousvirkamiesten ohjelmaksi, keskeiseksi vallan välineeksi.

Jari Heinonen

VaTa ry:n puheenjohtaja, Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos