Lukijalta: Omaishoidontuki on tärkeä, mutta siinä on puutteita - Lukijalta - Aamulehti

Omaishoidontuki on tärkeä sosiaalituen järjestelmä, mutta siinä on puutteita

Iso osa omaishoitajista on työikäisiä.

11.12.2020 8:49

Aamulehden mielipidepalstalla julkaistiin 25.11. Jorma Talikan koskettava kirjoitus, jossa hän ehdotti omaishoidolle liputuspäivää. Olen samaa mieltä siitä, että omaishoitajuutta on syytä nostaa esille, jotta se tulisi paremmin tutuksi, ymmärretyksi ja arvostetuksi.

Erityisesti haluan kiinnittää huomiota meihin työikäisiin omaishoitajiin.

Arvioiden mukaan Suomessa on noin 3500 00 läheisensä auttamiseen sitoutunutta henkilöä. Tämä tarkoittaa sellaisia suomalaisia, joiden säännöllisestä avusta ja tuesta on toinen henkilö riippuvainen.

Riippuvuussuhde voi olla pysyvä tai väliaikainen. Se voi johtua vaikkapa ikääntymisestä, vammasta, sairaudesta tai erityispiirteestä. Kuka tahansa voi päätyä tällaiseen tilanteeseen.

Suomessa on hieno sosiaalituen järjestelmä, jossa turvataan apua ja hoitoa niitä tarvitseville. Tähän sisältyy myös laki omaishoidontuesta. Lain perimmäisenä tarkoituksena on antaa yksilölle mahdollisuus tulla läheisensä hoitamaksi omassa kodissaan.

Omaishoitaja on väline, jonka avulla tarkoitukseen päästään.

Tuki on harkinnanvarainen sosiaalipalvelu, jota kunta järjestää määrärahojensa rajoissa. Sitä sai viime vuonna lähes 50 000 omaishoitajaa. Pirkanmaalla meitä on yli 4000. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka moni sai hakemukseensa kieltävän päätöksen?

Tilastot kertovat että 43 prosenttia omaishoitajista on työikäisiä. Sekä omaishoitajien lukumäärä että työikäisten osuus on kasvanut vuosi vuodelta. Väestön ikääntyessä voi ennustaa trendin jatkuvan. On siis väärin ajatella, että omaishoitaja on puolisoaan hoitava eläkettä nauttiva vanhus.

Suurin osa tuensaajista kuuluu pienimpään hoitoisuusluokkaan, jolloin hoitajalle kuuluva palkkio on lain mukaan noin 300 euroa kuukaudessa.

Mikäli on muita tuloja, voidaan palkkiota vielä alentaa tai poistaa kokonaan. Lisäksi palkkio on työnä verotettavaa tuloa, vaikka kyseessä ei ole työsuhde!

Laki antaa hoitajalle oikeuden pitää 3 vapaapäivää kuukaudessa. Esimerkiksi vanhusten palvelutaloissa on osaamista ja resursseja sijaishoidon järjestämiseen. On kuitenkin ristiriitaista, että hoitopaikasta peritään asiakasmaksu. Tavallaan hoitaja siis maksaa siitä, että voi pitää vapaapäivän!

Omaishoidon sopimuksella taataan hoivattavan hoito kotona, tuen saamisen perusteena on hoidon vaativuus ja sitovuus. Jos työikäinen omaishoitaja on työtön, tulee hänen kuitenkin hakea kokoaikatyötä, muuten ei saa työttömyyskorvausta. Moni omaishoitoperhe elääkin toimeentulotuen varassa.

Omaishoidontuki on tärkeä ja arvokas sosiaalituen järjestelmä. Siinä on kuitenkin paljon virheitä ja puutteita, ja sitä pitää kehittää kiireellisesti.

Yhteiskunnan arvostus tätä tärkeää tehtävää kohtaan paranisi huomattavasti, jos omaishoidosta tehtäisiin subjektiivinen oikeus ja omaishoitajuus käsitettäisiin työksi muiden ammattien ja työtehtävien rinnalla.

Kitti Halmejärvi

Pirkanmaan omaishoitajat ry PIONI, Opaste-hanke

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos