Lukijalta: Köyhä ei ansaitse nimeä hautakiveen - Lukijalta - Aamulehti

Köyhä ei ansaitse nimeään hautakiveen?

19.11.2020 6:47

Meillä monilla on vahva usko hyvinvointivaltion olemassaoloon. Uskomme, että yhteiskunta tulee vastaan tilanteissa, joissa kuntalainen ja kansalainen tarvitsee apua. Taidamme elää kuitenkin aikamoisessa utopiassa.

Itse olin hyvin yllättynyt lukiessani erään henkilön toimeentulotukipäätöstä, jossa ilmoitettiin, ettei köyhyydessä elävälle leskelle korvata toimeentulotuesta jo olemassa olevaan hautakiveen nimen kaiverrusta. Tämä viesti on todella karu: eikö köyhä ansaitse nimeään hautakiveen? Onko ihmisarvo niin olematon, ettei edes köyhän muiston tarvitse hautakummulle jäädä?

Hyvinvointiyhteiskunta on etääntynyt ihmisen arjesta liikaa. Normit, ohjeistukset ja linjaukset eivät enää kohtaa ihmisen tosiasiallista tilannetta. Kasvokkainen ja aito kohtaaminen, ihmisen tilanteeseen tutustuminen ja inhimillisyys pitäisi olla kuitenkin aina päätöksenteon perusteissa.

Olemmeko me todella niin köyhä yhteiskunta, ettei meillä ole varaa tulla vastaan surun ja voimiensa äärirajojen keskellä elävää yhteiskuntamme jäsentä ja osoittaa arvostamme köyhänkin muiston säilymistä?

Sirpa Pursiainen

sosiaali- ja terveysalan opettaja, kirjailija, Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos