Rokotus kannattaa aina, sanoo rokotustutkija

12.11.2020 6:23

Influenssarokotukset ovat taas ajankohtaisia. Influenssan riskiryhmäksi on Suomessa määritelty yli 65-vuotiaat, eli melkein sama kuin covid-19-taudissa. Riskiryhmästä noin puolet saa (tai ottaa) influenssarokotuksen, parhailla paikkakunnilla 60 prosenttia.

Lisämotivaatioksi influenssarokotukselle tänä syksynä on esitetty, että voisi olla kohtalokasta, jos riskiryhmäläiselle tulisi sekä korona että influenssa samanaikaisesti. On silti myös muistutettu siitä, että influenssarokote ei tehoa koronaan.

Käsitys voi muuttua. Pari viikkoa sitten julkaistiin netissä ennakkotieto tutkimuksesta, jonka mukaan influenssarokotus ehkä vähentää koronaa. Hollantilaisen Radboudin isossa yliopistosairaalassa, jossa on yli 10 000 työntekijää, todettiin kevään korona-aallon aikana 174 covid-19-tartuntaa henkilökunnalla.

Influenssarokotuksen saaneilla koronan ilmaantuvuus oli 1,33 prosenttia ja rokottamattomilla 2,23 prosenttia. Ero oli merkitsevä. Tutkimusasetelma oli vain havainnoiva, eikä näyttö siten ole kovin vahva. Tulos voi silti pitää paikkansa.

Jos näin on, niin koronaan epäsuorasti tehoavien rokotteiden lista pidentyy taas.

Aikaisemmin listalla ovat olleet elävät rokotteet, BCG (Calmette) ja MPR eli tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotus, jotka tehostavat luontaista immuniteettia. Ei-elävä influenssarokote olisi positiivinen yllätys. Kohta on niin, että rokote kuin rokote vähentää koronan riskiä.

Rokotus kannattaa aina.

Kirjoittaja on emeritusprofessori, rokotetutkija.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut