Nuorten mielenterveyspalvelut laitettava kuntoon – Viikkojen ja kuukausien jonotus on tuskallista

9.11.2020 7:20

Aamulehti nosti pääkirjoituksessaan (3.11.) esiin merkittävän huomion, että Pirkanmaan mielenterveyspalvelut ovat heikossa kunnossa. Etenkin lapset ja nuoret joutuvat odottamaan hoitoon pääsyä jopa useita kuukausia. Samalla Pirkanmaan lukioiden kuraattoriresurssit ovat maan pienimmät ja psykologejakin on vähemmän kuin maassa keskimäärin. Näin ei voi jatkua.

Mielenterveyden ongelmien, kuten masennuksen ja itsetuhoisten ajatusten synkkyydessä, viikkojen ja kuukausien jonotus on tuskallista. Lisäksi luukulta toiselle kulkeminen voi tuntua psyykkisistä ongelmista kärsivälle ylivoimaiselta haasteelta. Joskus apu tulee liian myöhään.

Yksi ratkaisu on matalan kynnyksen mielenterveysavun lisääminen. Jos apua olisi helposti ja nopeasti saatavilla, moneen ongelmaan ehdittäisiin tarttumaan ennen kuin se kasvaa liian suureksi. Tekniikat siihen ovat onneksi olemassa. Mielenterveyden nopea keskusteluapu on tutkitusti toimivaa: jo neljä kertaa lyhytterapiaa puolittaa tutkitusti masennusoireet. Myös nuorten taitoja tunnistaa omia ja kavereiden mielenterveyden haasteita on parannettava.

Tamperelaisten mielenterveyden vahvistamiseksi jätin syksyn aikana kaupunginvaltuustossa kaksi aloitetta. Ensimmäinen oli matalan kynnyksen lyhytterapiapalveluiden mahdollistaminen ilman lääkärin lähetettä. Toinen oli mielenterveyden ensiapukurssien järjestäminen kaikille koululaisille, missä opetellaan tunnistamaan ja antamaan mielenterveyden ensiapua läheisille.

Mielenterveysongelmat maksavat yhteiskunnalle valtavasti. Yksin sairauspoissaolot mielenterveyssyistä maksavat noin 130 miljoonaa euroa vuodessa. Joka päivä noin kahdeksan nuorta jää työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä.

Meidän on luotava mielenterveysmyönteisempää yhteiskuntaa, missä hoito ja ennaltaehkäisy on sekä taloudellisesti että inhimillisesti tärkeää.

Kirjoittaja on vihreiden varapuheenjohtaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut