Miksi emme ole laajemminkin tutustuneet uhkaamisesta luopumisen voimakkaisiin vaikutuksiin?

9.11.2020 7:17

Uhkaamisen voima vallitsi koulupoikien maailmassamme. Isot kaverit nostelivat painoja ja jos heitä vastusti, sai aika helposti turpiinsa.

Teimme kaverini kanssa keskinäisen sopimuksen: Emme halua uhkata ketään, vaan pyrimme olemaan vain hyviä kaikkia kohtaan. Tälläpä olikin salaperäisiä vaikutuksia: Tytöt alkoivat jostain kumman syystä kiinnittämään meihin aivan uudenlaista huomiota. Meillä oli yhtäkkiä kovaa vientiä kouluhipoissa.

Tämäkös sai isot pojat raivon valtaan. Usein saimme, heidän tullessaan vastaan, vaihtaa tien toiselle puolelle ja yhä useammin metsän siimekseen karkuunkin juosta!

Nyt vanhemmalla iällä olen usein miettinyt, miksi emme ole laajemminkin tutustuneet uhkaamisesta luopumisen voimakkaisiin vaikutuksiin. Päinvastoin esittelemme toistuvasti lehdistössä muun muassa hävittäjäkandidaattien ohjusjärjestelmien uhkavaikutuksia. Samanaikaisesti kaikkihan me sen kuitenkin tiedämme: tämä on vain hiiren uhittelua.

Lisäksi koko ihmiskunnan tasolla käytämme uhkaamiseen yhä tähtitieteellisempiä summia, joilla todellakin olisi parempaakin käyttöä, ajatellen nyt aluksi vaikkapa ilmaston lämpenemisen hidastamista ja köyhyyden vähentämistä.

Jo nuoruuden kokemuksiini vedoten voin ajatella uhkaamisesta luopumisen avaavan mahdollisuuksia, joista emme osaa vielä edes haaveilla. Se voisi avata meille, virkistävien metsäretkien lisäksi, rauhan, rakkauden ja ymmärryksen maailman!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut