Mielipide: Eduskunnan istumajärjestys kannattaisi arpoa - Lukijalta - Aamulehti

Mielipide: istumajärjestys kannattaisi arpoa

13.5.2019 11:28

Hyvät kansanedustajat, onko teillä varaa itse murentaa arvovaltaanne ja pitää istumajärjestyksessä jääräpäisesti kiinni jaosta vasemmistoon ja oikeistoon muuttuvassa maailmassa vedoten jopa Ranskan vallankumoukseen?

On naurettavaa, jos puolueidentiteettinne on istumajärjestyksestä kiinni. Annoitte istumajärjestysäänestyksellä mielikuvan, että ette löydä yksimielisyyttä edes yksinkertaisessa asiassa. Miten sitten hehkuttamanne parlamentaarinen yhteistyö puoluerajojen yli voi onnistua? En enää ihmettele, että suomalaisissa elää ja saattaa voimistua toive vahvasta johtajasta, mikä heikentäisi demokratiaa.

Kun puhemiesneuvosto yritti löytää yksimielisen ratkaisun, ehdotin eduskunnan väliaikaisille puhemiehille Antti Rinteelle, Juho Eerolalle ja Paula Risikolle istumapaikkojen arpomista. Vain Paula Risikko vastasi. Kiitos hänelle. Antiikin Ateenassa, demokratian kehdossa, päättäjät arvottiin perusteena tasapuolisuus. Oli kyse isommasta asiasta kuin istumajärjestyksestä.

Äänestystulos on aina voitto joillekin ja tappio joillekin. Arpomisessa olisi monta etua. Se olisi pysyvä ratkaisu, ei kiinni suhdanteista eli vaalituloksesta. Se osoittaisi, että eduskunnalla olisi uudistumiskykyä. Se kunnioittaisi perustuslakia: kansanedustajan tulee toimia omantuntonsa mukaisesti koko kansan eduksi, ei ensisijaisesti puolueen etua ajaen.

Eri mieltä olevien keskinäinen ymmärtäminen saattaisi lisääntyä, jos he istuisivat vierekkäin. Se saattaisi helpottaa ratkaisujen löytymistä. Kehtaisiko kansanedustaja räksyttää, jos hän istuisi räksytyksen kohteen vieressä?

Useimmissa asioissa perussuomalaiset sijoittuvat keskelle. Miksi Kokoomuksesta eronnut Nyt-liikkeen Harry Harkimo sijoitettiin keskelle? RKP löi kirveensä kiveen. Muutosehdotus nosti Perussuomalaiset Helsingin Sanomien gallupissa suurimmaksi puolueeksi.

Miksi edistää sellaista, mitä vastustaa ja äänestämällä istumajärjestyksestä luoda mielikuva, että perussuomalaiset on ”koulukiusattu” oikeistolainen hylkiöpuolue? Nyt eduskunta aloitti vaalityön heidän hyväkseen heti istuntokauden alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut