Lukijalta: Tampereen yliopiston konsistorin jäsenet toivovat rauhaa kansainvälisesti menestyvän korkeakouluyhteisön luomiseksi - Lukijalta - Aamulehti

Lainmukaisessa yliopistossa ei ole valuvikoja – toivomme rauhaa kansainvälisesti menestyvän korkeakouluyhteisön luomiseksi

1.4.2019 8:00

Yle uutisoi 28.3.2019 apulaisoikeusasiamiehen päätöksestä kanteluun, jossa oli pyydetty tutkimaan uuden Tampereen yliopiston lainmukaisuutta. Päätöksessä todetaan, että yliopiston johtosääntö on lainmukainen ja näin ollen vastaus on yksiselitteinen.

Nyt julkisuudessa kantelijoiden taholta ja yliopistoyhteisön nimissä pyritään luomaan painetta yliopiston hallituksen suuntaan johtosäännön muuttamiseksi. Ensinnäkään kantelijat eivät missään vaiheessa ole edustaneet koko uutta yliopistoyhteisöä, vaikka uutisoinnin perusteella näin voi luulla.

Kun tapausta aikanaan käsiteltiin, osa yliopistoyhteisöstä oli voimassaolevan johtosäännön kannalla. Tampereen teknillisessä yliopistossa strategisesti johdettu säätiöyliopistomalli ehtikin jo osoittautua toimivaksi tutkimuksen ja koulutuksen edellytysten parantajana. Toiseksi olisi varsin erikoista lähteä muuttamaan hallintomallia ennen kuin sen toimivuudesta on edes ehditty hankkia kokemuksia. Nyt on aika keskittyä uuden yliopiston opetuksen ja tutkimuksen uusien mahdollisuuksien hyödyntämiseen hallintomallin valuvikaretoriikan sijaan.

Toivomme, että yliopiston rakentamisvaihe turvataan ja rauhoitetaan, jotta saamme luotua Tampereelle kansainvälisestikin menestyvän korkeakouluyhteisön.

Lisäksi on paikallaan muistaa, ettei säätiöyliopistomallin pitkäjänteinen kehittäminen ole tamperelaista paikallispolitiikkaa vaan valtakunnallinen tehtävä.

Kirjoittajat ovat Tampereen yliopiston konsistorin jäseniä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos