Kunnallisveron korottaminen hidastaisi Tampereen taloutta - Lukijalta - Aamulehti

Kunnallisveron korottaminen hidastaisi Tampereen taloutta

13.11.2019 18:52

SDP vaatii kokoomukselta veronkorotuksen vaihtoehdoksi leikkauslistaa, jolla 30 miljoonan budjettivaje kurottaisiin jo ensi vuoden budjetissa. Asemointi on järjetön.

Tasapainottaminen ei ole järkevää juustohöylällä. Silloin heikentäisimme ihmisten palveluita kuitenkaan ratkaisematta itse ongelmaa. Lääke toimisi talouden näkökulmasta hetken, mutta päänsärky palaisi vuodessa tai kahdessa.

Vaikutus olisi sama kuin veronkorotuksella. Siksi jäljelle jää ainut järkevä ratkaisu, joka on toimintatapojen muutos! Ehdotamme alijäämäistä budjettia vuodelle 2020, jonka yhteyteen laaditaan selkeä ja määrätietoinen suunnitelma talouden tasapainottamiseksi.

Suunnitelmassa pitää olla sisällä kokoomuksen ehdottama nollabudjetointikokeilu. Meidän tulee läpivalaista kaupungin toiminta ja etsiä uusia toimintatapoja hyödyntäen toisten kaupunkien ja kuntien kokemuksia.

Otetaan nykyaikaiset työkalut käyttöön. Henkilöstö tulee saada mukaan ideointiin ja uusien toimintatapojen löytämiseen. Uudesta säästöjä tuovasta toimintatavasta täytyy palkita kunnolla. Lisäksi tarvitsemme nykyistä määrätietoisempaa johtamista esimerkiksi sähköisten ratkaisujen hyödyntämiseen.

Kaupungin haasteet eivät ratkea kunnallisveroa korottamalla. Ihmisille jää vain vähemmän rahaa käyttöön. Veronkorotus parantaisi kaupungin taloutta lyhytaikaisesti 30 miljoonaa euroa, mutta talouden hidastuminen söisi vaikutusta automaattisesti pois. Samalla Tampereesta tulisi suurten kaupunkien kovin verottaja.

Kaupungin vetovoima heikkenisi ja korotuksen haittavaikutukset ihmisten käytettävissä olevan rahan vähentyessä söisivät nopeasti saavutetun taloudellisen hyödyn. Talouden alijäämään tulee nyt löytää kestävä ratkaisu, eikä veronkorotus ole se.

Kirjoittaja on kokoomuksen Tampereen aluejärjestön puheenjohtaja ja kokoomuksen kaupunginvaltuutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos