Toipuva addikti: Korvaushoito pelasti minut ja lapseni - Lukijalta - Aamulehti

Toipuva huumeaddikti kertoo: Korvaushoito pelasti minut ja lapseni

11.8.2019 14:00

Viime aikoina mediassa on ollut paljon keskustelua Tampereen huumehoidosta, osin negatiiviseenkin sävyyn. Haluan osallistua keskusteluun kertomalla oman kokemukseni päihdeongelmasta toipumisesta ja tamperelaisesta palvelujärjestelmästä. Käytin erilaisia huumausaineita 17 vuoden ajan, kunnes lopetin kolme vuotta sitten.

Olen ollut yhteensä 10 vuotta korvaushoidossa. Tällä hetkellä saan korvaushoitolääkkeen terveyskeskuksesta. Ensimmäisen kerran olin laitoskuntoutuksessa 18-vuotiaana. Yhteensä hoitokertoja on kertynyt 12. Joka kerta hoitoon lähtiessäni uskoin olevani valmis lopettamaan, mutta palasin käyttämään kerta toisensa jälkeen.

Laitoskuntoutuksessa on hyvät puolensa, kun ihmisellä on todella vahva motivaatio kuntoutumiseen. Tällöin laitosjakson pitäisi olla pidempi kuin parin viikon katkaisuhoito. Pitkäkään hoitojakso ei takaa kuivilla pysymistä.

Viimeinen laitoshoitojaksoni alkoi, kun olin saanut tietää olevani raskaana. Motivaationi oli vahva, koska kyseessä oli oman lapseni elämä ja tulevaisuus. Minulla oli onnea, kun pääsin Päiväperhoon, joka oli minun ja lapseni pelastus. Hoidosta teki ainutlaatuisen sen intensiivisyys, vauvamyönteisyys, vahva omahoitajuus, vertaistuki ja kunnioittava ilmapiiri.

Korvaushoitoni toteutettiin raskausajan ja vielä vuoden vauvan syntymän jälkeen. Aluksi lääke annettiin päivittäin, mikä sitoutti hoitoon ja toi rytmiä elämään. Lapseni syntyi terveenä peloistani huolimatta.

Korvaushoitoa on kritisoitu paljon, mutta minulle se on ollut pelastus. Korvaushoitoa ei tule tarjota nuorille tai ensisijaisena vaihtoehtona. Se voi kuitenkin parhaimmillaan tarjota tasapainoisen elämän. Toivon kritisoijien ymmärtävän, että monen kohdalla korvaushoito on toimivin tai ainoa realistinen vaihtoehto.

Tavoitteenani on lopettaa korvaushoito joskus. Injektiona annettava korvaushoitolääkitys estää lääkkeiden väärinkäytön ja myynnin. Onnistuneeseen korvaushoitoon on liittynyt kohdallani keskustelutuki, jota olen saanut terveysasemalla. Olen saanut uskoa tulevaisuuteen ja vanhemmuuden lisäksi uskon löytäväni oman alani ja paikkani myös työelämässä.

Julkaisemme tekstin poikkeuksellisesti nimimerkillä aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos