Lukija: Tunnustatko, että olet vienyt jätteitä metsään? - Lukijalta - Aamulehti

Sinä, joka veit vanhan oven metsään, mitä ajattelet sille siellä tapahtuvan?

20.7.2020 6:46

Liikun koiran kanssa päivittäin metsissä ja valitettavan usein törmään erilaisiin romuröykkiöihin, joita ihmiset raahaavat luonnon helmaan. Kyllä, edelleen 2020-luvulla. Sieltä löytyy mikroja, cd-levyjä, grillejä ja sohvia. Ketkä tällaista oikein touhuaa?

Nyt vaan rohkeasti käsi pystyyn virheen merkiksi. Ja jos/kun et kehtaa julkisesti tunnustaa olevasi näin vastuuton, niin totea edes hiljaa mielessäsi, että juu, minä kuulun tähän kyseenalaiseen porukkaan. Nyt haluaisin keskustella sinun kanssasi, joka olet metsässä olevan oven omistaja. Mennäänpä yhdessä oven koko kulku sinun olohuoneestasi metsätien varteen.

Voi että sentään; ovi on mennyt rikki tai ei enää vaan miellytä silmää. Siitä pitää siis hankkiutua eroon. Olet ensin irrottanut sen vaivalloisesti saranoiltaan ja asetellut sen jälkeen peräkärryyn tai pakettiautoon. Seuraavaksi vuorossa on autoajelua oven kanssa kenties useammilla metsäteillä, kunnes viimein löydät rauhallisen paikan, johon päätät hylätä sen.

Nyt tulee kysymys: mitä ajattelit ovelle tämän jälkeen tapahtuvan? Maatuuko se siihen paikkaan verhoineen ja ikkunaruutuineen? Haihtuuko se vaan tomuna ilmaan? Syökö karhu sen? Tuleeko joku muu, joka ottaa sen kyytiin ja kuljettaa jäteasemalle?

Minäpä hieman autan sinua: tässä tapauksessa viimeinen vaihtoehto on oikein. Soitin 4,5 km:n päässä sijaitsevalle Koukkujärven jäteasemalle ja sain selville, että tällaisen oven jätemaksu on vaivaiset 5 euroa. Hain ovesi metsästä ja toimitin sen oikeaan paikkaan.

Ympäristönsuojelulakiin tulisi lisätä kohta: törkeä tyhmyys ja piittaamattomuus luontoa kohtaan. Siihen syyllistynyt saisi aina rangaistukseksi 6 kuukautta palkatonta ympäristön siivousta.

Ehkä sitä sitten osaisi arvostaa meidän upeaa luontoa ja ymmärtäisi, miksi metsät eivät ole romuvarastoja. Sovitaanko kuitenkin niin, että siihen asti, kun lakiuudistusta odotellaan, jokainen toimittaa omat tarpeettomat tavaransa niille kuuluviin paikkoihin, jooko?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?